Krivokapić: Ne iznosi se dostojanstvo države na pazar

Lider SDP-a vjeruje u dobre namjere premijera Igora Lukšića, ali naglašava da će SDP braniti ustavne odredbe i tekovine 21. maja
74 pregleda 117 komentar(a)
Ažurirano: 21.05.2012. 15:45h

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, još jednom se odlučno suprostavio ideji da se promjene državni simboli - himna i zastava.

Krivokapić je položio vijenac na Njegošev mauzolej i tom prilikom kazao da premijer Igor Lukšić ima dobru namjeru kad najavljuje mogućnost razgovora sa dijelom opozicije o skraćivanju državne himne i uvođenju, pored sadašnje i takozvane predsjedničke zastave u tri boje sa državnim grbom Crne Gore u sredini.

"Međutim dostojanstvo države se ne iznosi na pazar. O promjenama državnih simbola ne može se razgovarati, jer bi to značilo rušenje tekovina 21. maja, Dana nezavisnosti Crne Gore", kazao je Krivokapić novinarima na Lovćenu.

Krivokapić je kazao i da je o državnim simbolima Crne Gore odlučeno na referendumu o nezavisnosti 21. maja 2006. godine.

Krivokapić je ujedno svim građanima čestitao nezavisnost i kazao da je Crna Gora za proteklih šest godina napredovala, naročito na putu ka Evropi, ali da su pred njom brojni izazovi.

Krivokapić se osvrnuo i na predsjedničke izbore u Srbiji i pobjedu Tomislava Nikolića.

"Ti izbori su pokazali da se u Srbiji vlast može promijeniti na izborima. Kad je riječ o odnosima odnosima izmeĐu Crne Gore i Srbije, poslije pobjede Nikolića, onda samo mogu da kažem da u Srbiji ostaje "konstanta" u političkim pogledima na državu Crnu Goru. Ali i lovćenska politika treba da bude konstanta crnogorske politike", kazao je Krivokapić.

Mudrost je bila voditi malu državu

Nakon polagana vijenca Krivokapić je besjedio na prvom „Śednika na gumnu - Crna Gora i Evropa“ koji su organizovali studenati članovi „ELSE“ i Studentskog Vijeća podgoričkog Pravnog fakulteta.

On se na početku sjenika zahvalio svima koji su se popeli na Lovćen i poklonili sjenama velikog Njegoša.

„Dan Nezavisnosti, Independence Day. Amerikanci su morali samo jednom da ga osvoje, a mi smo nekoliko puta u našoj istoriji morali da posegnemo za svojom slobodom iznova što će reći da dugo trajemo, a iznad svega da nismo baš uvijek bili dovoljno pametni da tu slobodu odbranimo i da nismo uvijek dovoljno mudri bili da tom slobodom gazdujemo.Zato smo više puta u našoj istoriji morali da obnavljamo nezavisnost, da obnavljamo slobodu. Nezavisnost je pravno-politička riječ, a sloboda je ono što osijećamo“, kazao je na Krivokapić.

Obraćajući se studentima Krivokapić je kazao da je njihova generacija rođena i odrasla u zlom vremenu, vremenu svađa, ratova, sukoba.

Lider SDP-a među mladima

„Kad govorim o Crnoj Gori i Evropi, Crna Gora je stalno bila u Evropi, inače ne bi postojala. I Balšići i Crnojevići i Vojsilavljevići su bili u Evropi i to priznati i poznati. U svim arhivima, mletačkim, vatikanskim naći ćete veliku priču o maloj Crnoj Gori“, kazao je on i dodao da je sudbina male zemlje da napravi više istorije nego što prave veće zemlje.

„Velike zemlje se kreću. Svojim brojevima, svojom veličinom, svojom ekonomijom,a mi smo bili osuđeni da pravimo veliku istoriju da bi smo opstali i ona nije tako teška ako ste naučili dovoljno, a pouke iz devedesetih su bile da nismo naučili dovoljno, da Crna Gora na tim raskrsnicama nije bila dostojna onoga kako su to prolazili prethodni odlučioci u Crnoj Gori, jer je bila velika mudrost voditi malu zemlju, a obezbjediti joj slobodu i opstanak“, kazao je Krivokapić koji je na sjedniku razgovarao sa studentima i odgovarao na njihova pitanja.

Galerija

Bonus video: