Lukšić: Snažna podrška Crnoj Gori na NATO samitu u Čikagu

"Važno je da prepoznamo podršku koju smo dobili i nastavimo da posvećeno radimo kako bi već na narednom samitu mogli govoriti i o pozivu za članstvo", poručio je Lukšić
17 komentar(a)
NATO samit, Čikago, Foto: Reuters
NATO samit, Čikago, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.05.2012. 12:23h

Grna Gora je na samitu NATO u Čikago snažno ohrabrena da nastavi sa reformama, rekao je premijer Igor Lukšić navodeći da je važno da tako bude nastavljeno kako bi na narednom samitu dobila poziv za članstvo.

Lukšić je crnogoskim novinarima u Čikagu rekao da su zaključci sa samita povoljniji od onoga što je zvanična Podgorica očekivala.

On je objasnio da je ukazano da je Crna Gora u prethodnom periodu aktivno sprovodila reforme u političkom sistemu, ekonomske i odbrambene reforme kroz koje je pokazala čvrstu posvećenost pridruživanju NATO savezu.

Ocijenjeno je, kako je rekao Lukšić, da je Crna Gora učestovanjem u ISAF misiji, dodatno doprinosila bezbjednosti zapadnog Balkana pa i šire.

"Odrednica koja govori da će Crna Gora biti pod aktivnim monitoringom kako bi se pratio dalji napredak u cilju potpune realizacije članstva u određenom periodu, sugeriše da je samit poslao poruku snažnog ohrabranje za ono što se radi u Crnoj Gori", kazao je Lukšić.

On je podsjetio da samit u Čikagu nije bio samit proširenja ali je Crnoj Gori bilo vrlo važno da se prepozna dosadašnji napredak, što je i urađeno.

"To ne znači da treba da se zavaramo ili uljuljkamo u značaju ovih poruka. Važno je da prepoznamo podršku koju smo dobili i nastavimo da posvećeno radimo kako bi već na narednom samitu mogli govoriti i o konkretnim aktivnostima prije svega i o pozivu za članstvo", poručio je Lukšić.

Bezrezervno pozdravljen napredak ka članstvu

U Deklaraciji objavljenoj nakon prvog dana Samita u Čikagu, šefovi država i vlada članica NATO-a bezrezervno su pozdravili značajan napredak Crne Gore u pravcu pristupanja Alijansi.

"Nastavićemo da aktivno posmatramo napredak Crne Gore ka članstvu"

"Pozdravljamo značajan napredak koji je Crna Gora ostvarila u pravcu članstva u NATO-u, kao i njen doprinos bezbjednosti regiona Zapadnog Balkana i šire, uključujući i njenu aktivnu ulogu u aktivnostima regionalne saradnje i učešće u misiji ISAF. Takođe pozdravljamo sve veću podršku crnogorske javnosti za članstvo u NATO-u i nastavićemo da pružamo pomoć u ovom procesu. Aktivno učešće Crne Gore u procesu MAP-a pokazuje črvstu posvećenost članstvu u Alijansi. Crna Gora je uspješno sprovela značajne političke, eknomske i odbrambene reforme, i ohrabrujemo je da na tom putu nastavi, u cilju daljeg približavanja Alijansi. Nastavićemo da aktivno posmatramo napredak Crne Gore ka članstvu", navodi se u Deklaraciji.

Bonus video: