Sjednice Skupštine na kablovskoj, parlamentarni kanal od jeseni

Krivokapić: Da Javni servis radi svoju funkciju kako treba ne bi bilo toliko problema, ali rješavaćemo problem na mrežama
8 komentar(a)
Ažurirano: 19.05.2012. 10:44h

Sjednice Skupštine biće uskoro prenošene putem kablovskih televizija, a moguće je da od jeseni počne da radi parlamentarni kanal. Predsjednik Parlamenta Ranko Krivokapić kaže za Antenu M da će konačnu odluku o posebnom kanalu Skupština donijeti u skladu sa finansijskim mogućnostima.

Kao uslov za konsenzus oko izmjena i dopuna Poslovnika Skupštine Crne Gore, Socijalistička narodna partija na Kolegijumu tražila je da se donese zaključak o uvođenju parlamentarnog kanala.

"Sekretar Parlamenta je preuzeo obavezu da nam da punu informaciju oko materijalnih i svih drugih pretpostavki. Tehnički je izvodljivo da preko platformi Extra TV, Total i BBM u kratkom roku zaživi parlamentarni kanal. Na Kolegijumu sam direktno pitao predstavnike DPS-a , kao ključnu partiju od koje zavisi sve ovo i dobio sam od njih obećanje da će učestvovati u ovom procesu. Postoje sve tehničke, a i materijalne pretpostavke da se ovaj posao brzo završi i da se već ako ne od jeseni onda od novog saziva Parlamenta prenose sjednice i odbora i plenuma", kazao je Anteni M Aleksandar Damjanović.

Uvođenje parlamentarnog kanala težnja je Parlamenta da dobije pravu prezentaciju u javnosti, rekao je za taj radio prvi čovjek Skupštine Ranko Krivokapić.

"Jer računam da ne možemo dobiti objektivno informisanje na nivou kako to zahtijeva naš odnos prema građanima. Da Javni servis radi svoju funkciju kako treba ne bi bilo toliko problema, ali rješavaćemo problem na mrežama", kazao je Krivokapić, dodajući da će "sigurno vrlo brzo ići na kablovske televizije".

"To nijesu veliki troškovi. Mislim da čak moramo neke male zakonske izmjene napraviti da bismo njima omogućili da to rade u skladu sa zakonom. To bi išlo na sve kablovske televizije kao obaveznost, a onda ćemo vremenom doći do kanala kada opremimo salu i kada vidimo koliko bi to sve ukupno koštalo, jer to znači i studijsku opremu i mnoge druge troškove.

Preko kablovskih to će biti brzo, očekujemo u toku proljećnog zasjedanja, a kanal je nešto što je vjerovatno od jesenjeg pa na dalje. Dobićemo sve podatke i u pripremi smo da odlučimo i konačno oko kanala".

To je jedini način da se, prema mom ličnom mišljenju, stane nogom za vrat cenzuri kod pojedinih medija, zvali oni sebe režimski ili nerežimski

"Na Kolegijumu bi se dogovarali oko termina, kada bi koji odbor imao te sjednice. Svakako bi kontrolna, konsultativna saslušanja i rasprave oko bitnih zakona bile prenošene direktno. To je jedini način da se, prema mom ličnom mišljenju, stane nogom za vrat cenzuri kod pojedinih medija, zvali oni sebe režimski ili nerežimski, jer je potpuno jasno da jedan broj medija dezavuiše Parlament iz svojih finansijsko političkih razloga".

Ideju za uvođenje parlamentarnog kanala podržala je i Nova.

"Mislimo da je to dobro i neophodno, da bi se predstavilo na cjelokupan način sve ono što se kaže i na odborima i na plenumu, i da se ne bi ostavljala mogućnost manipulacije i izvlačenja iz konteksta pojedinih iskaza i misli poslanika. Mi to apsolutno podržavamo", kazao je Budimir Aleksić.

Predsjednika Skupštine je kazao da postoji potpuni konsenzus svih partija kada je posrijedi uvođenje direktnog prenosa sjednica Parlamenta i radnih tijela.

Galerija

Bonus video: