Lakčević NATO punkt dogovarao još 2007.

Dok vlast tvrdi da radi na otvaranju predstavništva NATO, nejasno zašto pet godina ta ideja nije mogla biti realizovana
12 komentar(a)
Ažurirano: 19.05.2012. 18:46h

Iako u Vladi tvrde da upravo sada, u saradnji sa NATO-om, rade na otvaranju predstavništva alijanse u Crnoj Gori, ta ideja je na stolu već pet godina, bezuspješno čekajući da bude realizovana.

Prema nezvaničnim informacijama, dogovore o otvaranju NATO punkta u Podgorici počeo je 2007. tadašnji načelnik Generalštaba Jovan Lakčević, a dalje pregovore o tome vodio je doskorašnji ministar odbrane Boro Vučinić. Sada u Vladi izbjegavaju da odgovore dokle se stiglo i što bi zapravo bila uloga tog punkta.

“Vijesti” su tokom 2008. u više navrata pisale o tome kako je bivši ministar odbrane Boro Vučinić od tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Jap de Hop Shefera tražio podršku za otvaranje NATO kancelarije i to u zgradi Ministarstva odbrane

"Obično je, u odnosu na ono što kaže Medojević, istina na drugoj strani. A uvijek je tako kada sam ja u pitanju", rekao je Roćen sinoć za TVCG.

S druge strane, Medojević je kategoričan da je Vlada odbila zahtjev NATO-a i da je to izazvalo nemalo zaprepašćenje u Briselu i Vašingtonu.

"Niko nije očekivao takav obrt u politici Vlade, a razlog za to je što Milo Đukanović i Roćen žele da podignu sopstvenu cijenu prema NATO-u u vezi sa garancijama za njihovo povlačenje iz politike i odlazak iz zemlje", kazao je Medojević “Vijestima”.

On je prije tri dana u parlamentu saopštio da je Lukšić odbio takvu ponudu zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara Filipa Rikera. Potom je od potpredsjednika Vlade Duška Markovića tražio objašnjenje, ali je izostao komentar vicepremijera, koji nije ni demantovao, ni potvrdio takvu informaciju šefa PzP-a.

Već došli u Sarajevo, Skoplje, Tiranu i Beograd: Sjedište NATO

Zvanična Podgorica je odmah po uspostavljanju bližih odnosa sa Alijansom bila vrlo zainteresovana za otvaranje NATO kancelarije u Crnoj Gori. “Vijesti” su tokom 2008. godine u više navrata pisale o tome kako je bivši ministar odbrane Boro Vučinić od tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Jap de Hop Shefera tražio podršku za otvaranje NATO kancelarije i to u zgradi Ministarstva odbrane.

To je, između ostalog, zatraženo zbog pomoći u procesu informisanja građana i sprovođenju Komunikacione strategije, a Ministarstvo odbrane od NATO-a je tražilo dvije osobe iz Štaba u Briselu koje bi bile stalno u Podgorici. U Briselu tada nije bilo dovoljne političke volje volje da se pozitivno odgovori na zahtjev crnogorskog Ministarstva odbrane.

I u ambasadi SAD i iz kabineta premijera Lukšića odbili su da odgovore na pitanje “Vijesti” da li je pomoćnik zamjenika državnog sekretara SAD Riker ponudio otvaranje NATO kancelarija

NATO već godinema ima kancelariju i u Beogradu, koja služi za podršku "civilnim" aktivnostima, odnosno procesu reformi u sistemu bezbjednosti i odbrane, provosuđa, kao i dostizanju standarda u poštovanju ljudskih prava i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Iako je Vlada prvo tražila, pa onda navodno odbila takvo priustvo saveznika u Podgorici, Medojević tvrdi da niko nije očekivao takav obrt u politici Đukanovića:

“Još 2007. godine tadašnji načelnik Generalšataba, general Jovan Lakčević , već bio postigao sporazum sa NATO-om oko otvaranja takve misije. Očigledno je da je već tada, postavljen temelj tzv. "folirantskoj politici" ovog režima prema EU i NATO, čiji je glavni cilj bio da se formalno, retorički zalažu za nastavak integracija, a da u suštini čine sve da te integracije zaustave”.

Vlada i Amerikanci odjednom zaćutali

I u ambasadi Sjedinjenih Američkih Država i iz kabineta premijera Lukšića odbili su da odgovore na pitanje “Vijesti” da li je pomoćnik zamjenika državnog sekretara SAD Riker ponudio otvaranje NATO kancelarija, a predsjednik Vlade odbio ili prhivatio takvu ponudu. Takođe su odbili da odgovore i o kakvom su mogućem NATO prisustvu u Podgorici razgovarali njih dvojica.

Ranije je portparolka Vlade Anđela Čelebić saopštila da Vlada nije odbila, već upravo suprotno, da radi na realizaciji te ideje koja pomaže ubrzavanje članstva. Međutim, iz Vlade, a ni ambasade SAD, nijesu bili raspoloženi da objasne kako se radi na realizaciji te ideje. Ambasada SAD saopštile je “Vijestima” da se Riker sastao sa sa premijerom Lukšićem tokom posjete Crnoj Gori ranije ove sedmice:

“Riker i Lukšić su tom prilikom razgovarali o više pitanja koja se tiču evroatlantskih integracija. Za više detalja u vezi sa tim sastankom upućujemo vas na kabinet premijera Lukšića”. A u kabinetu premijera ostaju nedorečeni: “Razgovarali su o svim pitanjima koja se tiču saradnje Crne Gore i SAD, ali i Crne Gore i NATO-a, i oko svih pitanja su postigli punu saglasnost“.

PZP: Hoće da dođu zbog Rusa i kartela

Medojević smatra da je odbijanje Rikerovog predloga jasan znak da Vlada mijenja strateške prioritete spoljne politike.

“Suočeni sa ogromnim nezadovoljstvom zbog načina na koji se u sektorima odbrane i bezbjednosti sprovode reforme, skandalom oko ubacivanja obavještajaca iz neprijateljskih službi u NATO i ključne zemlje Zapada, prisluškivanjem ambasada NATO država, curenjem bezbjednosnih informacija narkokartelima, NATO je, najvjerovatnije, procjenio da mu je za pažljivije praćenje situacije u Crnoj Gori i ekspanzije uticaja ruskog faktora nepohodno osnivanje posebnog predstavništva gdje bi specijalisti za ove reforme pratili dešavanja u Crnoj Gori”, ocjenjuje Medojević.

On se pita da li možda Đukanović i Roćen sada imaju neke skrivene obaveze prema ruskom faktoru koje im ne dozvoljavaju instaliranje stalne misije NATO-a:

“Vjerovatno pregovori o garancijama za povlačenje ne idu onako kako su se Đukanović i Roćen nadali, pa sada žele da isfoliraju SAD, EU i NATO, da će se okrenuti evroazijskim integracijama. Taj izgubljeni dvojac bez kormilara nastavlja sa kazino politikom sa velikim silama, što se može obiti o glavu ne samo njima nego i državi Crnoj Gori”.

Galerija

Bonus video: