Pravedna Crna Gora se osniva u ponedjeljak, nakon izbora postaju partija

Predsjednik Izvršnog odbora biće Rade Bojović, a kopredsjednici Savjeta Branko Lukovac i Ilija Vujošević
82 pregleda 14 komentar(a)
Rade Bojović, Foto: Boris Pejović
Rade Bojović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.05.2012. 14:00h

Konstitutivna sjednica političkog bloka Pravedna Crna Gora, koji će najvjerovatnije poslije izbora prerasti u političku partiju, biće održana u ponedjeljak u Podgorici.Predsjednik Izvršnog odbora biće Rade Bojović, a kopredsjednici Savjeta Branko Lukovac i Ilija Vujošević.Na prvoj sjednici Pravedne Crne Gore, pored usvajanja odluka o osnivanju kluba, principima djelovanja i organizovanja, biće usvojena deklaracija.U predloženom dokumentu se navodi opredijeljenje za promjene političkog sistema zasnovanog na partitokratiji."Zbog toga se zalažemo za donošenje proširenog antikorupcijskog zakona koji bi imao i retroaktivnu odredbu o ispitivanju porijekla imovine svih javnih funkcionera počev od 1990. godine. Crnoj Gori je potreban poseban antimafijaški zakon kojim bi se detaljno uredilo oduzimanje, korišćenje i raspodjela kriminalom stečene imovine", kaže se u deklaraciji.

Politički i društveni ideal Pravedne Crne Gore je, kako se navodi, društvo oslobođeno od bilo kog oblika diskriminacije."Šovinizam, klerikalizam i velikodržavne ideje moraju biti društveno razobličeni i politički marginalizovani. Osporavanje i negacija crnogorskog istorijskog, nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta za nas je neprihvatljivo i ne može biti predmet političkih pogađanja", navodi se u deklaraciji.Pravedna Crna Gora smatra tu državu domovinom svih njenih građana, nezavisno od njihovih ličnih svojstava, nacionalne, vjerske ili kulturne pripadnosti. Crnogorsko društvo, pod vođstvom i uticajem reformatorske državne politike mora doživjeti radikalan preobražaj.

"Stvaranje pravedne poreske politike – porez na lično bogatstvo i neophodnog državnog intervencionizma"

Za ulazak u NATO i EUU deklaraciji se navodi da Crna Gora treba da gradi dobre međudržavne odnose i bude dio Evropske unije i NATO saveza. "Crnoj Gori je mjesto među zemljama koje baštine srodnu civilizaciju, bliske društvene vrijednosti i antifašističko nasljeđe".Suština ekonomske politike Pravedne Crne Gore je podsticanje zapošljavanja razvojem multigranske privrede i međuregionalnog povezivanja, privlačenje srednjih i malih stranih investitora, preduzetničko povezivanje dijaspore i iseljenika sa domaćom poslovnom zajednicom."Stvaranje pravedne poreske politike – porez na lično bogatstvo i neophodnog državnog intervencionizma", kaže se u deklaraciji.

Bonus video: