Krivokapić: Nema razbijanja EPCG. Mijenjajte sudstvo, a ne zastavu i himnu

"Funkcionalno razbijanje EPCG znači kraj EPCG kao snadbjevača građana Crne Gore"
37 komentar(a)
ranko krivokapic, Foto: Arhiva "Vijesti"
ranko krivokapic, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.05.2012. 11:10h

Predsjednik Skupštine i lider SDP-a Ranko Krivokapić poručio je da je stav njegove partije o podjeli EPCG jasan „barem posljednje dvije decenije“, podsjećajući koalicione partnere iz DPS-a na zaključke parlamenta koji su jasni, a koji znače većinsko državno vlasništvo u elektroenergetskoj kompaniji.

Vlada dijeli EPCG, VTB traži 60 miliona eura >>>

"A to znači 55 – 45 i nema promjene. Funkcionalno razbijanje EPCG znači kraj EPCG kao snadbjevača građana Crne Gore", poručio je Krivokapić, prilikom posjete učenika petog razreda osnovnih škola "Maksim Gorki" i "Savo Pejanović" parlamentu, gdje su oslikavali plato ispred Skupštine.

Nećemo se vraćati na referendumska pitanja

On je, govoreći o predlogu političkog sporazuma Vlade o identitetskim pitanjima koji je premijer Igor Lukšić ponudio opoziciji, koja skraćenjem himne, uvođenjem trobojke kao narodne zastave i davanju srpskom jeziku status službenog uslovljava ustavne reforme, istakao da u momentu kada "djeca pokazuju emociju prema simbolima slobode i dostojanstva ove države, ne bi trebalo davati komentar".

Na pitanje je li SDP-u prihvatljivo uvođenje trobojke, kao predsjedničke zastave sa pozlaćenim rubovima, Krivokapić je podsjetio da je on bio predlagač i pisac aktuelnog zakona o državnim simbolima.

Lukšić pristao da skrati himnu, a trobojku pozlaćuje >>>

"I meni je prihvatljivo sve ono što je redovna procedura za promjenu Ustava. Ali ponavljam, to je protivno našim evropskim obavezama, to je bježanje od naših evropskih obaveza. Imamo kad time da se bavimo, a da se na vraćamo na referendumska pitanja u susret pregovorima sa EU", kazao je Krivokapić.

Preporuka je jasna, mijenjajte sudstvo i Tužilaštvo, ne bavite se drugim pitanjima i ne ucjenjujte se međusobno

"Preporuka je jasna, mijenjajte sudstvo i Tužilaštvo, ne bavite se drugim pitanjima i ne ucjenjujte se međusobno. Tako da idemo protivno preporukama Brisela, što je posebno važno što to radimo u vremenu kad građani žive sve teže“, rekao je Krivokapić.

Komentarišući predlog Vlade za rješavanje problema u KAP-u, prema kojem je jedan od scenarija uvođenje stečaja, Krivokapić je rekao da je Vlada dobila jasnu poruku parlamenta u prvom zaključku.

"Raskinuti ugovor sa CEAC-om. Vlada to nije ispunila, a prošlo je tri mjeseca. To je veliki rok. Očekujemo da Vlada to ispoštuje da bi govorili o daljim koracima“, zaključio je Krivokapić.

"Vrijeme je za one koji vole svoju zemlju, ali je ne kradu"

Nakon što je Krivokapić ispratio osnovce, ispred Skupštine su se okupili aktivisti MANS-a, koji su pored parola osnovaca ispisali kredm poruke „Vrijeme je za one koji vole svoju zemlju, ali je ne kradu“ i „Mi volimo Crnu Goru i zato se borimo za nju“. Nacrtali su i zastavu Evropske unije.

Programski direktor MANS-a Vuk Maraš uvjeren je da je Krivokapić zloupotrijebio djecu.

"Crtajući sa njima, na isti način na koji maže oči i zloupotrebljava budućnost djece već 20 godina”, rekao je Maraš, navodeći da je vlast "ukrala" neradom budućnost mnogih generacija.

On je istakao da je vrijeme da se u dražavi nešto promijeni, "i da vlast prekine da maže oči najmlađim i najstarijim građanima".

"Zato smo i došli da nacrtamo zastavu EU I da kažemo da evropske integracije i ono što vlast predstavlja nije isto", zaključio je Maraš.

Bonus video: