Lukšić: Mislim da je ponuda fer

Lukšić je predložio opozicionim liderima uvođenje trobojke kao predsjedničke zastave i intoniranje prve dvije strofe crnogorske himne u svečanim prilikama
112 pregleda 392 komentar(a)
Ažurirano: 18.05.2012. 15:30h

Premijer Igor Lukšić smatra da je ponuda opozicionim partijama koja se tiče identitetskih pitanja fer, te navodi da je spreman da nastave razgovore.

Lukšić je predložio opozicionim liderima uvođenje trobojke kao predsjedničke zastave i intoniranje prve dvije strofe crnogorske himne u svečanim prilikama, u zamjenu da poslanici SNP, PzP i Nove srpske demokratije u parlamentu daju neophodnu dvotrećinsku podršku ustavnim promjenama koje se tiču pravosuđa.

Ponuda, kako je kazao, u svom sadržaju ima i podršku na temu ustavnih amandmana koji se tiču preporuka Venecijanske komisije.

“I ima otvoreno još jedno pitanje koje se tiče načina na koji bi kroz sveobuhvatnu debatu u parlamentu mogli da se vrlo efikasno odredimo prema budućoj pozivnici da učestvujemo kao punopravna članica u NATO onog trenutka kad ponuda dođe”, kazao je Lukšić nakon preduzetničke konferencije Zapošljavanje kroz prizmu preduzetništva.

Lukšiču je indikativno da Pokret za promjene odbija ponudu, jer čitavo vrijeme, kako je kazao, institiraju na promjenama u pravosuđu, a ne ovim, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Ukoliko ne žele dalje razgovore na tu temu, provjerićemo kakvo je razmišljanje u SNP-u, da li kod njih postoji spremnost da se na toj platformi nastave razgovori. Vjerujem do kraja maja da bi mogli da ih obnovimo i vidimo da li ima do približavanja stavova ili nažalost neće doći do dogovora”, rekao je Lukšić.

On je dodao i da mu je “sad već interesantno čuti” šta je to od zahtjeva koje je opozicija ponudila na te teme, nijesu razmotrili i eventualno dali rješenje, koje u trajnom smislu obezbjeđuje zadovoljavanje njiovih određenih pozicija, a ne narušava elemente Ustava.

“Ako želimo da se dogovorimo na temu političkih pitanja, imamo okvir koji može biti podustavan i to je u osnovi ponude koju sam dao predsjednicima opozicije na bazi dosadašnjih razgovora. Nijesam siguran da je to nešto posebno novo za njih, jer su sve te teme bile otovoreno”, rekao je Lukšić.

Premijer Igor Lukšić predložio je opozicionim liderima uvođenje trobojke kao predsjedničke zastave i intoniranje prve dvije strofe crnogorske himne u svečanim prilikama, u zamjenu da poslanici SNP, PzP i Nove srpske demokratije u parlamentu daju neophodnu dvotrećinsku podršku ustavnim promjenama koje se tiču pravosuđa.

PzP i Nova odmah odbili, SNP se čeka

PzP i Nova odmah su odbile ponudu, dok je šef medijskog centra SNP Dragan Koprivica saopštio da zbog boravka Srđana Milića van Crne Gore može samo da potvrdi da je ta partija dobila predlog sporazuma.

Lukšić je u predlogu sporazuma naveo da bi se njegovim potpisivanjem stvorili uslovi “za prevazilaženje svih vrsta podjela u Crnoj Gori"

On uključuje i usvajanje Zakona o upotrebi službenog jezika i jezika u službenoj upotrebi kojim bi se definisalo "u kojima se situacijama upotrebljava službeni jezik, a u kojima jezik u službenoj upotrebi".

Lukšić je u predlogu sporazuma naveo da bi se njegovim potpisivanjem stvorili uslovi “za prevazilaženje svih vrsta podjela u Crnoj Gori u korist njene evropske budućnosti, brže dinamike procesa evropskih i evroatlantskih integracija i dinamičnog ekonomskog razvoja".

Opozicija ili njen jedan dio bi u zamjenu za ovaj predlog Vlade trebalo da podrži ustavne promjene u oblasti pravosuđa "koje su rezultat rada odgovarajućeg odbora Skupštine Crne Gore", a njima je u suštini predviđeno da vlast i dalje ima ključnu riječ kada je u pitanju izbor čelnika sudstva i tužilaštva.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: