Ko je Mitja Drobnič, zamjenik Leopolda Maurera

Novi šef delegacije EU u Crnoj Gori je bio akter afere zbog razgovora o Kosovu, ali ima solidnu reputaciju
693 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 18.05.2012. 18:13h

Novi šef Delegacije EU u Podgorici Mitja Drobnič, koji će na tom mjestu zamijeniti Leopolda Maurera, do sada je bio ambasador Slovenije u Njemačkoj, a poznat je kao političar odan predsjedniku slovenačke Demokratske stranke Janezu Janši.

Drobničevo ime postalo je poznato u regionu u decembru 2008. godine kada je bio politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Slovenije, i prisustvovao tajnom sastanku u Vašingtonu gdje je sa najvišim predstavnicima tadašnjeg predsjednika Džordža Buša razgovarao o priznanju nezavisnosti Kosova.

Tada su američki zvaničnici saopštili, prema pisanju slovenačkih i srpskih medija, da bi od velikog značaja bilo da Slovenija među prvima prizna Kosovo. Kako je tada prenijela srpska “Politika”, suština Drobničevih razgovora sa američkim sagovornicima bila je razrada plana proglašenja “koordinisane deklaracije nezavisnosti”.

“Vodeća ličnost tokom razgovora sa Drobničem bio je Danijel Frid, pomoćnik za evropske i azijske poslove američke državne sekretarke Kondolize Rajs, kao i troje zamjenika pomoćnika američke ministarke spoljnih poslova. Pomenuti su u razgovoru s visokim predstavnikom slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova, a uoči slovenačkog preuzimanja predsjedavanja EU, razradili taktiku i dali uputstva po pitanju koraka potrebnih za proglašenje državnosti Kosova”, pisala je “Politika”.

Dalje se naglašava da je Drobnič predstavio slovenačko viđenje proceduralnog pristupa EU rješavanju statusa Kosova “gdje se pominje da treba pripremiti zaključke za vanredno zasjedanje Savjeta ministara EU poslije proglašenja nezavisnosti”.

Tadašnji ministar inostranih poslova Slovenije Dimitrij Rupel protumačio je curenje informacija sa sastanaka u Vašingtonu kao urotu protiv njega.

Drobnič je kadar desnice, formalno Nove Slovenije, ali u biti je Janšin čovjek, solidan i provjeren diplomata.

Na evropskom nivou želi se povećati učestvovanje zemalja primljenih 2004. u EU u evropskoj diplomatiji. Iz starih članca obično se regrutuju kadrovi u bivše kolonije, tako da Portugalci odlaze na službu u Angolu, a Belgijanci u Kongo.

Nove članice, ne samo Slovenija, nego i druge zemlje Višegradske grupe (Češka, Poljska, Slovačka i Mađarska) željele su igrati svoju ulogu na Balkanu. Najvišu poziciju u tom smislu ima Miroslav Lajčak, koji je direktor i za zapadni Balkan u Evropskoj službi za spoljne aktivnosti, kojoj je na čelu Ketrin Ešton.

Galerija

Bonus video: