Dala SDP-u 2.000, a zarađuje 660 eura

Bernarda Moškov rekorder je po iznosu koji je donirala, portparol tivatskog SDP-a donirao 500 eura
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.05.2012. 18:54h

Donacijom od 2.000 eura v. d. direktorica Turističke organizacije Tivat Bernanda Moškov (SDP) rekorder je po iznosu koji je uplatila sopstvenoj partiji za kampanju uoči nedavno održanih izbora u Tivtu.

Moškov je, kako je SDP napisala u izvještaju o finansiranju kampanje, sa još četvoro partijskih funkcionera u Tivtu, poklonila SDP-u ukupno 5.200 eura, ali je ostalo nejasno kako pošto su njena ukupna zvanična mjesečna primanja 665 eura.

S druge strane, portparol tivatskog SDP-a Ranko Bošković dao je 500 eura, a njegova mjesečna zarada je oko 3.200 eura. Bošković je direktor tivatskog aerodroma.

Moškov juče nije željela da objasni kako je mogla da donira više od tri svoje mjesečne zarade. "Nemam ja vama šta da objašnjavam otkud meni novac. To je moja privatna stvar, moja i moje porodice", rekla je Moškov, o kojoj su "Vijesti" nedavno pisale jer je u prepisci na Fejsbuku nazvala građane Rusije stokom.

"Vijesti" su prošle godine pisale o sumnjivim donacijama DPS-u, koje sada istražuje tužilaštvo, jer se pokazalo da je DPS kao donatore prijavljivao pojedince koji nijesu uplatili novac. Suština je da stranke tako, pišući uplatnice na članove, novac iz crnih fondova legalizuju i formalno zadovoljavaju zakonske propise.

DPS je i za lokalne izbore u Tivtu i Herceg Novom prijavio brojne "donatore" koji su uplaćivali manje iznose, dok se SDP oslonio samo na manji broj funkcionera, ali veće svote.

Kada je manje "donatora", mnogo je lakše sve iskontrolisati i unaprijed se dogovoriti sa njima da su oni zaista ti koji su dali svoj novac. Kao i u Tivtu, u Herceg Novom je SDP-u takođe samo pet članova doniralo 6.120 eura, od ukupno 8.000, koliko su prijavili da su potrošili.

Državna izborna komisija juče je objavila izvještaje o porijeklu, visini i strukturi novca za kampanju, ali za samo četiri od 11 lista u Herceg Novom (DPS, SNP, SDP i Novska lista) i šest od 10 u Tivtu. Uz te izvještaje uglavnom nijesu objavljeni izvodi iz banke, što je suprotno Zakonu o finansiranju političkih partija.

Najviše novca za kampanju u Herceg Novom dao je SNP (oko 27.000 eura), a sa najmanje je išla Stranka penzionera u Tivtu (930 eura).

Centar za demokratsku trenziciju apelovao je na organe nadležne za sprovođenje Zakona o finansiranju političkih partija, u prvom redu na Državnu izbornu komisiju (DIK), da se založe za dosljednu primjenu tog propisa i pokrenu odgovarajuće postupke protiv onih koji su na bilo koji način prekšili zakon.

Galerija

Bonus video: