Crnogorci ne idu iz Avganistana

Vlada Crne Gore sprema strategiju za vojni kontigent u konfiktnoj zemlji srednjeg istoka
6 komentar(a)
Vojska CG, Foto: Luka Zeković
Vojska CG, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.05.2012. 08:31h

Funkcioner SNP-a Vasilije Lalošević kazao je juče da je Vlada već obećala SAD da će crnogorski vojnici ostati u Avganistanu i nakon 2014. godine, za kada su savezničke snage najavile povlačenje iz te zemlje.

Tokom rasprave na Odboru za bezbjednost i odbranu Lalošević je saopštio da ima informacije “koje su su im nedavno saopštene u Briselu”, da je je Crna Gora već postala 23. potpisnica predugovora kojom se neke države, partneri SAD, obavezuju da će i dalje pružati pomoć u “izgradnji avganistanskih institucija”.

On je pitao ministarku odbrane Milicu Pejanović-Đurišić da li je i kada Crna Gora pristupila Koaliciji posvećenih kontributora, odnosno državama koje su se obavezala da će ostati u Avganistanu i nakon isteka mandata ISAF misije, i obezbijediti pomoć od najmanje dvije miljarde dolara.

Ministarka je kazala da je za sada riječ “samo o inicijativi”, pojašnjavajući da sljedeće sedmice putuje na Samit NATO-a u Čikago, koji će, u najvećoj mjeri, biti posvećen strategiji saveznika u Avganistanu nakon 2014.

"Sigurna sam da to neće značiti povećanje broja pripadnika crnogorske vojske u Avganistanu nakon 2014. godine, možda će samo forma biti drugačija”, kazala je ona.

Smanjenje budžeta neće uticati na vojsku

Odbor je raspravljao juče o izvještajima o radu Ministarstva odbrane u prošloj godini, o stanju u VCG i o učešću crnogorskih vojnika u međunarodnim snagama i mirovnim misijama. Pejanović-Đurišić i načelnik Generalštaba Dragan Samardžić odgovarali su na pitanja poslanika o kadrovskoj strukturi u Vojsci, rješenjima za kontrolu morske granice i vazdušnog prostora, modernizaciji oružanih snaga, kao i podršci VCG civilnim strukturama u slučaju vanrednih situacija.

Ministarka je kazala da rebalans budžeta neće ugroziti planirane ciljeve ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore. Ona je rekla da će smanjenje budžeta više uticati na MO nego na vojsku. Ministarka je kazala da je MO prošle godine potrošilo oko 36 milona eura, što je 98 odsto budžeta, te da je 2,98 miliona eura zarađeno od prodaje naoružanja i da će taj novac biti upotrijebljen za dodatno opremanje Vojske. Saopšteno je i da u mirovnim misijama učestvuje 118 crnogorskih vojnika, što je sedam odsto od ukupnog brojnog stanja u vojsci.

Član Odbora iz Nove Goran Danilović je kazao da je potrebno preispitati način i kriterijume za selekciju vojnika koji se angažuju u ISAF operaciji u Avganistanu, navodeći da sumnja u profesionalnost slanja vojnika. Samardžićev odgovor je bio da niko ko ne zadovoljava kriterijume ne može otići u ISAF misiju, dodajući da su od pet komandanata kontingenata dvojica bili Srbi.

Traže informacije o zagoričkom klanu

Odbor će od Uprave policije i ANB-a zatražiti detaljne informacije o mogućem djelovanju bandi u nekim podgoričkim naseljima, posebno Zagoriču i Zabjelu. Odbor će od policije i ANB tražiti da u okviru svojih redovnih godišnjih izvještaja o radu uvrste i poseban dio koji se odnosi na djelovanje tih kriminalnih grupa.

Zbog učestalih napada građana u tim djelovima Podgorice Goran Danilović je tražio da Odbor obavi kontrolno saslušanje v.d. direktora Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost Božidara Vuksanovića i Bora Vučinića.

Danilović je tražio kontrolno saslušanje zbog "javne demonstracije sile od pojedinih grupa i bandi". Dogovoreno je da policija i ANB u roku od mjesec dana dostave tražene informacije, pa da na osnovu njih Odbor odluči da li je potrebno sprovesti kontrolno saslušanje.

Bonus video: