SNP: Mugoša zbog afera i lažnih informacija da podnese ostavku

SNP pozvala odbornike DPS-a da na sjednici lokalnog parlamenta, ne dozvole "novo drastično ponižavanje Skupštine
64 pregleda 17 komentar(a)
SNP Podgorica, Foto: Vesko Belojević
SNP Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 14.05.2012. 15:26h

Odbornici Socijalističke narodne partije u Skupštini Glavnog grada saglasni su da bi gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša zbog svega što se izdešavalo oko afere sa preduzećem "Carine" i plasiranja lažnih informacija javnosti oko sukoba sa novinarima "Vijesti", trebalo hitno da podnese ostavku na tu funkciju.

Predstavnici SNP-a su na pres konferenciji pozvali i odbornike DPS-a da na sjednici lokalnog parlamenta, gdje će se razmatrati Predlog odluke o prenosu prava svojine građevinskog zemljišta preduzeću "Carine", ne dozvole "novo drastično ponižavanje Skupštine".

Predsjednik opštinskog odbora i poslanik SNP Velizar Kaluđerović je odbornike vladajuće koalicije posebno upozorio na činjenicu da je odluka gradonačelnika o prodaji zemlje "Carinama" od 27. oktobra 2011. pojedinačni upravni akt, koji je kao konačni akt proizveo pravnu posljedicu da je predmetno zemljište u ovom trenutku u svojini preduzeća "Carine".

"Odluku da li je pojedinačni i konačni upravni akt zakonit donosi Upravni sud, a ne parlament. Da bi Skupština glavnog grada mogla da odlučuje o prodaji konkretnog zemljišta, prethodno je potrebno da se poništi gradonačelnikova odluka iz oktobra prošle godine i sve pravne posljedice te odluke i da se predmetno zemljište ponovo vrati u svojinu glavnog grada, što trenutno nije", kazao je Kaluđerović.

Ako se bude insistiralo da se Skupština glavnog grada na hitnoj sjednici bavi ovom problematikom, onda će se Skupština, smatra, dovesti u izuzetno ponižavajuću poziciju, da se bavi prodajom zemljišta koje u ovom trenutku ne predstavlja dio imovine glavnog grada.

"Skupština bi na ovaj način stala iza odluke gradonačelnika da imovinu glavnog grada, koja je prethodno izlicitirana za 13, 5 miliona proda za gotovo 11 miliona nižu cijenu", ocijenio je Kaluđerović.

Šef odborničkog kluba SNP-a u lokalnom parlamentu Vladimir Vujović rekao je da predsjednik Skupštine može zakazati sjednicu po hitnom postupku, u roku kraćem od 15 dana, "u slučaju nastupanja vanrednih okolnosti kojima se ugrožava život i zdravlje ljudi ili imovina veće vrijednosti".

"Ja mislim da smo svi ovdje svjedoci da nije ugroženo ničije zdravlje, ničiji život ili bilo čija imovina. Imovina je na Starom aerodromu, a Glavni grad se posljednjih šest godina dobrim dijelom bavi time, kao da građani nemaju drugog posla nego da prate ta zbivanja", kazao je Vujović.

Bonus video: