DPS-SDP odlučio: Predsjednik može svakoga da pomiluje

“Ne možete sa jedne strane držati baklju s vatrom, a u drugoj kantu s vodom. Nije to pravda”, smatra Labudović
7 komentar(a)
Ažurirano: 14.05.2012. 10:43h

Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo podržao je glasovima DPS-SDP koalicije Predlog zakona o pomilovanju, prema kome će predsjednik države moći oslobodi sankcije počinioca krivičnog djela bez prethodno datog mišljenja suda ili Ministarstva pravde.

Pomoćnik ministra pravde Slavica Rabrenović kazala je, obrazlažući Predlog zakona da godišnje stigne 280 molbi za pomilovanje.

“Pomilovanje je akt milosti, a u nadležnosti je predsjednika Crne Gore u skladu sa Ustavom. Sa pravnog aspekta, pomilovanje je institute kojim se mijenja sudska odluka u postupku izrečene sankcije ili sprečava donošenje sankcije za krivična djela.

Predsjednik donosi odluku nakon što mu se dostavi mišljenje suda ili Ministarstva pravde, što nije u skladu sa Ustavom, jer mu se to pravo uskraćuje ako ne dobije pozitivan stav”, kazala je Rabrenović dodajući da je predlog izrađen zbog vrlo osjetljive tematike.

NOVA: Osjetljivi moćnici

Poslanik Nove Emilo Labudović smatra da su sporna tri aspekta Predloga zakona.

“Prvo, nakon šest godina od donošenja Ustava, zašto ste tek sad primijetili da su prava predjsednika zakonom ograničena,_gdje toliki pravni eksperti i stručnjaci prava ne primijetiše ranije, nego ste se sad sjetilli da je ustavno pravo predsjednika ograničeno zakonom. Vi jeste profesionalac, ali onaj ko vam je naložio da to napravite, jer vi ste profesionalac, imao je ciljanu motivaciju zbog čega ovo ide i zbog čega sad. Ovo se radi u susret izborima, jer je još jedno sredstvo da se porodice privedu da podrže ovu vlast. Jesmo za milost, ali samo u onim slučajevima predviđenim dosadašnjom procedurom i to samo da bi se izbjegla samovolja”, samtra Labudović.

Poslanik Nove napominje da Ministarstvo pravde kao argument ističe političku odgovornost kao kolektivni faktor za zloupotrebu u ovoj oblasti.

“To je vrlo zanimljivo kada je riječ o ovoj vlasti i njenim moćnicima koji su strašno osjetljivi na kritiku, pritisak medija, političke javnosti, da sad treba da pljušte ostavke za mnogo bezazlenija djela od zloupotrebe zakona o pomilovanju”, ironičan je Labudović.

On je upitao šta je sa kaznenom politikom i zašto se predsjedniku stavlja u ruke “mogućnost da pomiluje koga god hoće, jer nema garancija da to neće biti neko, ne samo ko je zaslužio kaznu, nego je zaslužio duplo veću”.

“Ne možete sa jedne strane držati baklju s vatrom, a u drugoj kantu s vodom. Nije to pravda”, smatra Labudović.

“Šta je sa oštećenim porodicama? Opasno je ovo sredstvo, a ja znam zbog čega se daje i šta mu je krajnji cilj. Nismo naivni”, zaključio je Labudović.

Labudović je još napomenuo da u Ministrastvu pravde zaboravljaju da u svakom krivičnom djelu ima više uključenih strana.

“Šta je sa oštećenim porodicama? Opasno je ovo sredstvo, a ja znam zbog čega se daje i šta mu je krajnji cilj. Nismo naivni”, zaključio je Labudović.

Rabrenović je odgovorila da je jedan od sektora pri Ministarstvu pravde “dobio priliku da radimo pomilovanja, a to nije u skladu sa Ustavom”.

“Upravo smo zbog toga smo i predložili zakon, a ne zbog uvrede i klevete jer to može i predsjednik da uradi. U ovom slučaju smo htjeli da uskladimo zakon sa Ustavom”, objasnila je ona.

Podržan predlog za amnestiju novinara

Odbor je podržao i Predlog zakona o amnestiji lica optuženih za uvredu i klevetu koji su predložili poslanici SDP-a Raško Konjević i Hidajeta Bajramspahić.

Bajramspahić je pojasnila da, nakon ukidanja uvrede i klevete kao krivičnog djela iz Krivičnog zakonika, ovu oblast je neophodno urediti.

“Amnestijom bi bili obuhvaćeni oni koji su osuđeni za uvredu i klevetu, presuda postala pravosnažna, ali još bnije sprovedena odluka suda.”.

Pioslanik SNP-a Neven Gošović da li postoje podaci o tome koliko je takvih lica, Bajramspahić je kazala da je ovakav zakon neophodna “pa da se radi o samo jednoj osobi”.

Galerija

Bonus video: