Husović traži posebna prava za iseljenike

Među iseljenicima iz Crne Gore stvaraju se veoma uticajne grupe lobista koje su spremne da pomognu jačanju našeg međunarodnog ugleda, kaže Husović
20 komentar(a)
Rafet Husović, Foto: Savo Prelević
Rafet Husović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.05.2012. 07:39h

Dijaspora treba da ima predstavnika u crnogorskom parlamentu, koji bi zastupao interese iseljenika, izjavio je predsjednik Bošnjačke stranke i ministar bez portfelja Rafet Husović.

On je, u intervjuu magazinu “Fokus”, koji štampaju iseljenici iz Crne Gore u SAD, kazao da država treba da popiše crnogorsku dijasporu u svijetu, napominjući da samo u Njujorku ima 30.000 Bošnjaka iz Crne Gore.

"Zašto, recimo, ne omogućiti našim iseljenicima, koji imaju biračko pravo u Crnoj Gori, da glasaju na izborima u zemljama u kojima žive? Zar ne bi bilo prirodno da i u našem parlamentu bude poslanik koji bi bio predstavnik dijaspore i koji bi najbolje znao da, u njihovo ime govori o njihovim potrebama? Crna Gora ima ne samo potrebe već i interesa da, mnogo više nego do sada, posveti pažnje dijaspori", kazao je Husović.

On je ocijenio da država treba da animira dijasporu da ulaže u Crnu Goru, ali i da radi na promociji države u inostranstvu. Među iseljenicima iz Crne Gore, istakao je Husović, stvaraju se veoma uticajne grupe lobista koje su spremne da pomognu jačanju međunarodnog ugleda Crne Gore.

Komentarišući položaj manjina u Crnoj Gori, Husović je ocijenio da je nakon referenduma u državnoj administraciji porastao broj bošnjačko-muslimanskih kadrova, iako bi taj broj trebalo da bude veći.

Predsjednik BS je kazao i da njegova stranka vidi velike mogućnosti u prekograničnoj regiji Sandžak, navodeći kao primjer saradnju opština na tom prostoru, zaštitu i očuvanja životne sredine, izgradnju infrastrukture... On je pojasnio da BS tretira pitanje Sandžaka isključivo kao prekograničnu regiju sa transparentnom granicom i slobodnim protokom ljudi, robe i kapitala.

"Ovu regiju smo nedavno promovisali i u Briselu, ministar Sulejman Ugljanin i ja, uz saglasnost obje vlade - Crne Gore i Srbije. Očekujemo da turistička Strategija prekogranične regije Sandžak bude završena krajem marta i promovisana u Briselu. Tako ćemo približiti preko 400 pristupnih evropskih fondova", najavio je Husović.

Bonus video: