Čarapić: Crna Gora bilježi pad kriminaliteta

Vrhodna državna tužiteljka je skupštinskom Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu predstavila Izvještaj o radu Tužilaštva za 2011. godinu
62 pregleda 30 komentar(a)
Ažurirano: 11.05.2012. 12:25h

Crna Gora bilježi pad kriminaliteta u svim kriminalnim strukturama, ustvrdila je vrhodna državna tužiteljka Ranka Čarapić, predstavljajući Izvještaj o radu Tužilaštva za 2011. godinu skupštinskom Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu.

Odbor je podržao Izvještaj o radu Tužilaštva za 2011. godinu.

Čarapićevu, ali i poslanike Aleksandra Damjanovića iz SNP-a i Željka Aprcovića iz DPS-a zabrinjava oko 40 nerasvijetljenih ubistava u Crnoj Gori.

Aprcović je kazao da je to previše za malu Crnu Goru, i da boli crnogorsku javnost jer je to nešto što se mora znati.

Damjanović se interesovao u vezi sa slučajem ubistva glavnog i odgovornog urednika "Dana", Duška Jovanovića, kada je posljednji put Tužilaštvo istraživalo određene tragove u tom slučaju.

"To je problem organa otkrivanja. Kad je u pitanju ubistvo Duška Jovanovića posljednji trag Tužilaštvo je istraživalo u ljeto prošle godine, ali tu ne završava posao. To je velika mrlja organa gonjenja", rekla je Čarapić, dodajući da Tužilaštvo provjerava svaki trag kada je u pitanu ubistvo urednika "Dana".

Za kvalitetan rad fali stručnjaka

Čarapić je kazala i da je zabilježen porast u odnosu na 2010. godinu od 108 odsto kad su u pitanju počinioci i izvršioci u predmetima organizovanog prometa narkotika.

Kriminal pada jedino u izvještajima Čarapić i predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, pa očekujem da će kriminalitet u Crnoj Gori uskoro da nestane

Poslanik Koča Pavlović iz PzP je, komentarišući Izvještaj, prema kojem je stopa kriminaliteta u padu, kad su u pitanju gotovo sva krivična djela, kazao da kad god u sudar dođu država i interesi organozovanog kriminalam, pada država.

"Kada u sudar dođu skupština, vlada i organizovani kriminal oko KAP-a, padaju i skupština i vlada. Kriminal pada jedino u izvještajima Čarapić i predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, pa očekujem da će kriminalitet u Crnoj Gori uskoro da nestane. Nema istinite borbe protiv organizovanog kriminala i korpucije na visokom nivou, dok Čarapić i Medenica budu na aktuelnim pozicijamas, jer jer vaša smjena prvi korak ka Evropskoj uniji", kazao je Pavlović.

Čarapić nije željela da komentariše ovakve navode Pavlovića.

Poslanik PzP takođe je pozdravio postupak Medenice da ne dostavi u Skupštini izvještaj o radu Sudskog savjeta, jer su te analize, kazao je on "sadržajem besmislene".

Predsjednika Odbora i poslanika SDP-a Ervin Spahić interesovalo je šta je urađeno sa slučajevima ratnih zločina.

"Četiri slučaja su u sudskom postupku, dok osam istražujemo", odgovorila je Čarapić.

Ona je, odgovarajući na pitanje Damjanovića da li je bilo disciplinskih postupaka protiv tužilaca, odgovorila da "do sada nije bilo razloga za to".

"Po prijavama građana i NVO trentuno imamo 367 predmeta gdje su tužioci pokušavali da dođu do elemenata krivičnih djela, a što predstavlja povećanje u odnosu na 2010. U tom smislu, preduzeto je 777 radnji, ali poslije mnogo rada, u pojedinim slučajevima, nismo uspjeli da utvrdimo elemente krivičnog djela", kazala je Čarapić.

Galerija

Bonus video: