Opozicija u Berlinu: Đukanović prepreka za funkcionisanje institucija

Grofa Lambsdorfa su intersovali stavovi opozicije o nastavku evropskih integracija i planovima opozicije na predstojecim izborima
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.05.2012. 11:50h

Lidera crnogorske opozicije Predrag Bulatović (SNP), Nebojša Medojević (PzP), Andrija Mandić (Nova), prvog dana radne posjete Berlinu susreli su se sa političkim direktorom i specijalnim izaslanikom za jugoistočnu Evropu i Tursku u Ministarstvu spoljnih poslova Savezne Republike Njemačke Nikolasom grofom Lambsdorfom.

Lideri crnogorske opozicije su konstatovali nedostatak konkretnih rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i zastoj u refromama u ovim oblastima, što je direktna posljedica blokada rada Vlade od strane predsjendika DPS Mila Đukanovica.

"I pored vrlo konstruktivnog odnosa opozicije prema premijeru (Igoru) Lukšiću, on i njegova Vlada nijesu uspjeli da nacionalne interese i interese građana i države stave iznad privatnog interesa Đukanovica i njegove kriminalne organizacije. Lideri opozicije su posebno ukazali na pogoršanje stanja u bezbjednosnom sektoru nakon afere "Listing", kao i trajuće haotično stanje u policiji i ANB. Opozicija je ukazala na potpunu kontrolu tužilaštva, policije, ANB, pravosuđa od strane političke mafije, što je rezultiralo serijom skandaloznih odluka", navodi se u saopštenju.

Grofa Lambsdorfa, kako se dodaje, su intersovali stavovi opozicije o nastavku evropskih integracija i planovima opozicije na predstojecim izborima.

"Opozicioni lideri su iskazali svoja velika očekivanja od početka pregovora i ukazali na opasnost da Đukanovićev DPS pokuša da zloupotrebi nastavka pregovora za predizbornu kampanju. Opozicioni lideri su ukazali na realnu mogućnost da će kriminalna vlast nastavi sa simuliranjem reformi i blokadom aktivnosti institucija u borbi protiv kriminala i korupcije i da očekujemo da će EU i Njemačka povesti računa da se obaveze Crne Gore vrlo precizno i detaljano definišu. Mehanizmi nadzora ipunjavanja konkretnih zahtjeva EU moraju, takođe biti jasno definisani", navodi se u saopštenju.

Redovne konsultacije demokratske opozicije Crne Gore i visokih predstavnika SR Njemačke, kako je navedeno, biće intenzivno nastavljeni i u narednom peiodu.

Bonus video: