Lukšića dočekuju "mafijaškom državom"

Uoči susreta premijera Igora Lukšića sa kolegom iz Italije Mariom Montijem u najčitanijem listu "Republika" Crna Gora se pominje u nezavidnom društvu
75 pregleda 3 komentar(a)
Mario Monti, Foto: T-mag.com
Mario Monti, Foto: T-mag.com
Ažurirano: 09.05.2012. 09:18h

Uoči susreta premijera Igora Lukšića sa šefom italijanske vlade Marijom Montijem, koji je zakazan za četvrtak u 17.30 u palati Kiđi u Rimu, u najčitanijem italijanskom listu “Republika” Crna Gora se pominje u nezavidnom društvu “mafijaških država”.

“Republika” je u ponedeljak na 40. strani štampanog izdanja, u rubrici “Komentari”, objavila odlomak teksta američkog časopisa “Forin afers”, u kojem se Crna Gora zajedno sa Sjevernom Korejom, Gvinejom Bisao, Avganistanom, Venecuelom, Mjanmarom i Bugarskom pominje u kategoriji zemalja koje autor naziva “mafijaškim državama”.

Crna Gora i ostale države sa liste opisane su kao novi oblik državnog spleta izmedju mafije i vlasti koje tradicionalni pojmovi kao što su “korupcija” i “organizovani kriminal” ne mogu u potpunosti da opišu.

“Republika” prenosi ocjene autora teksta Moizeza Naima da u takvim državama nije više mafija ta koja korupcijom i prijetnjama stavlja političare pod svoju kontrolu, već se radi o novom obliku razvijenom tokom posljednje dvije decenije, u kojem je državna uprava ta koja stavlja mafiju pod svoju kontrolu, ali ne da bi istrijebila organizovani kriminal, već da bi koristila mafijaške mreže i metode za održavanje sopstvene moći i postizanje pojedinačnih ekonomskih i političkih interesa.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: