File: Crna Gora u junu počinje pregovore

"Proširenje Evrope je njen DNK - to je njena transformacijska snaga koja donosi reforme i promjene potrebne...", rekao je File
0 komentar(a)
Štefan File, Foto: Arhiva Vijesti
Štefan File, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 08.05.2012. 21:28h

"Evropa nastavlja da se širi - Hrvatska će nam se uskoro pridružiti, Srbija je dobila status kandidata, a Crna Gora idućeg mjeseca započinje pregovore", rekao je komesar za proširenje Evropske unije Štefan File u specijalnoj video poruci povodom Dana Evrope, koji se slavi 9. maja.

"Proširenje Evrope je njen DNK - to je njena transformacijska snaga koja donosi reforme i promjene potrebne da se postignu standardi u svim aspektima života", rekao je Štefan File.

EU nije "statično tijelo, nego organizam koji raste i tako da zajednice povećavaju svoj sistem vrijednosti i životni standard".

Unija je i dalje izvor inspiriacije, smatra File. Proširenje je transformacijska snaga koja donosi reforme i promjene potrebne da se dostignu pomenuti standardi na svim životnim poljima.

Prema njegovim riječima, Evropa je odlučna da održi taj progres, uprkos teškoćama kroz koje prolazi. Te teškoće ne proizilaze iz proširenja već su povezane sa globalizacijom.

Proširenje nije uzrok teškoćama, već predstavlja dio rješenja, dodao je komesar File

Proširenje nije uzrok teškoćama, već predstavlja dio rješenja, dodao je komesar File i pozvao zemlje da rade zajedno kako bi oblikovali budućnost Evrope i ostvarili viziju njenih osnivača.

Na 9. maj prije 62 godine, tadašnji francuski ministar spoljnih poslova Robert Šuman predložio je set mjera, koje će postati poznate kao „Šumanova deklaracija“, čime su faktički udareni temelji Evropske unije.

U svom govoru komesar File je istakao kako je EU jedinstveni projekt zajednice osnovane na zajedničkim vrijednostima i principima koji su kontinentu donijeli dotad nezapamćen period mira i prosperiteta.

Bonus video: