Ništa od nulte tolerancije na alkohol, biće dozvoljeno do 0.3 promila

Ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović rekao je da Crna Gora “ne mora biti najrigoroznija od država u okruženju”
685 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.05.2012. 18:21h

Norma o prisustvu alkohola u krvi vozača ujedinila je poslanike u Skupštini Crne Gore koji su tokom rasprave bili saglasni da je bolje rješenje da se Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima toleriše 0,3 odsto alkohola u krvi, u odnosu na raniji, rigorozniji predlog koji je predviđao nultu toleranciju.

Naime, Predlogom zakona, o kojem je završena rasprava u načelu, vozačima je dozvoljeno 0,3 promila alkohola u krvi. Sadašnji zakon toleriše prisustvo 0,5 promila.

Izmjenama zakona predviđeno je da policija ubuduće na lice mjesta oduzimati vozačke dozvole od vozača kod kojih se utvrdi veća koncentacija alkohola u krvi od jednog promila.

TV Vijesti, Ana Manojlović

Ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović rekao je da Crna Gora “ne mora biti najrigoroznija od država u okruženju”, navodeći da će vozačima biti dozvoljeno 0,3 promila alkohola u krvi.

Na raskrsnicama se igra ruski rulet

Ocjenjujući da je dobro što je dozvoljeno 0,3 promila, umjesto ranije predložene nulte tolerancije, Snežana Jonica (SNP) rekla je da su glavni faktori rizika od nesreće kritične tačke na putevima, na kojima se dešavaju nezgode sa smrtnim ishodom.

"Na raskrsnicama poslije ponoći se igra ruski rulet, ko će proći na crveno. Trebalo bi postaviti policajce na mjestima gdje bi mogli naplatiti kaznu”, rekla je Jonica, navodeći da je loša odredba zakona po kojoj su potrebne zimske gume vozačima na primorju.

Goran Danilović (Nova) rekao je da je bolje rješenje 0,3 promila, u odnosu na nultu toleranciju, pozivajući Brajovića da prihvati amandman njegove partije da dozvoljena tolerancija bude 0,5 promila, pravdajući to praksom u turističkim zemljama.

On je rekao i da se nesreće u urbanim sredinama često dešavaju zbog korištenja droga i bijesnom vožnjom nakon ponoći, na šta je reagovao Brajović koji je rekao da treba suzbiti pomahnitale vožnje nakon ponoći.

“Ali ne možete imati policajca na svakoj ulici”, rekao je Brajović.

Pješak ne smije da nosi obije slušalice

Dozvoljenih 0,3 promila podržao je i Ervin Spahić (SDP), navodeći da je važna uloga edukacije učesnika u saobraćaju.

“Pješak više neće moći da razgovora telefonom i da sluša muziku dok prelazi ulicu, a bilo bi zanimljivo da se vidi i koliko promila alkohola imaju i pješaci", kazao je Spahić, sugerišući da se razmisli o uvođenjnu norme kojom bi se povećala kontrola auto-djelova koja iz uvoza.

Valentina Šćepanović (DPS) ocijenila je da dobra norma da pješak ne smije razgovarati telefonom niti nositi obije slušalice u ušima.

Novim zakonom pojačane su i novčane sankcije za saobraćajne prekršaje, pa će minimalna kazna za fizička lica iznositi 20 eura, a maksimalna dvije hiljade. Pješacima je zabranjeno korištenje mobilnog telefona i slušanje muzike dok prelaze ulicu, za šta su predviđene kazne od 30 do 80 eura.

Predloženo je i da kandidat koji tri puta na praktičnom dijelu ne položi vozački ispit, mora ići na dodatnu obuku od najmanje pet časova.

Bonus video: