Povećana prohodnost opozicionih predloga

Izmjenama Poslovnika je predviđeno i razdvajanje Odbora za evropske integracije i međunarodne odnose, odnosno formiranje novih skupštinskih tijela
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.05.2012. 12:29h

Skupština Crne Gore gotovo jednoglasno je usvojila izmjene i dopune Poslovnika prema kojem je, između ostalog, predviđeno formiranje posebnog odbora sa ciljem praćenja borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, a na čijem će čelu biti predstavnik opozicije.

Izmjenama Poslovnika je predviđeno i razdvajanje Odbora za evropske integracije i međunarodne odnose, odnosno formiranje novih skupštinskih tijela – Odbora za evropske integracije i Odbora za međunarodnu saradnju i iseljenike.

U okviru premijerskog sata, prema izmjenama Poslovnika, poslanicima će biti omogućeno komentarisanje odgovora predsjednika Vlade, komunikacija i dijalog, a ne samo pitanje i odgovor premijera, što je do sada bio slučaj, a izmjene garantujuću i veću prohodnost opozicionih inicijativa.

No usvajanju Poslovnika, kojim je predviđena veća prohodnost opozicionih inicijtiva, prethodilo je odbijanje predloga Aleksandra Damjanovića (SNP) da se u dnevni red sjednice uvrste izmjene i dopune zakona o Državnoj revizorskoj instituciji.

"Ne vidim razlog zašto osam mjeseci čekamo i ne razmatramo ovaj predlog. Predložio sam izmjene jer je tekst utvrdio Odbor za ekonomiju jednoglasno", rekao je Damjanović.

Ističući da u Novoj nijesu prezadovoljni izmjenama Poslovnika, potpredsjednik te partije Goran Danilović rekao je da su "zadovoljni, jer je novi Poslovnik bolji od postojećeg".

"Dobili smo Odbor za antikorupciju, bolji premijerski sat, prohodnost opoziconih inicijativa i Odbor za EU integracije. Kada bi druge stvari tako rješavali napredovali bi bolje kao društvo", rekao je Danilović.

Poslanik PzP-a Koča Pavlović rekao je da podsjetio je da u toj partiji dvije i po godine govore o inicijativi za dopune Poslovnika, navodeći da su oni od početka za to da parlament treba da dobije Zakon o Skupštini.

"Sada se vidi koliko je ta inicijativa opravdana. Skupština nije vlasnik ove zgrade, najlegitimnija institucija je gost u ovoj sobi. To je jedan od najmanje značajnih razloga za zakon o skupštini, ali sam siguran da će se ovaj poslovnik u to transformisati", rekao je Pavlović.

Šef kluba poslanika DPS-a Milutin Simović rekao je da su izmjene Poslovnika "daleko više od rutinskih", te da je odluka rezultat "odgovornog rada i razumijevanja potreba društva i nove integracione faze". On je kazao da će DPS i za buduće izazove ostat spreman za dijalog i dogovor.

Ocjenjujući da nije dobro kada se povjerenje gradi na kraju mandanta, predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić rekao je da je uvjeren da će postignuti dogovor biti „dobra osnova za početak narednog mandata“.

Suljo Mustafić (BS) rekao je da dogovor oko izmjena Poslovnika najbolje potvrđuje da se bez obzira na različitosti "možemo dogovarati o svim temama".

"I to treba da bude model rada na drugim otvorenim pitanjima u Crnoj Gori. Nađen je dobar model za prohodnost incijativa opozicije što je iskorak u odnosu na dosadašnju praksu. I novi model premijerskog sata biće znatno dinamičniji", rekao je Mustafić.

Damjanović je istakao da u SNP-u potenciraju da se u Odboru za ljudska prava raspravlja o pritužbama i prestavkama građana, te da Odbor za EU integracije ispuni svoju svrhu i da u njegovom radu učestvuju građani koji nijesu poslanici i predstavljaju neke druge institucije, poput NVO sektora, medija.

On je predložio da se u najskorije vrijeme, dok poslovnik ne stupi na snagu, uvede Parlamentarni kanal.

"Jer postajemo svjesni da se riječ odavde cenzuriše u velikom broju medija. Zato je naš stav bio da, ako već idemo na izmjene, učinimo sve da se najkasnije početkom narednog mandata uvede parlamentarnog kanala, da se prenose pojedine sjednice odbora", pojasnio je Damjanović.

Galerija

Bonus video: