Obećanja političara "uređuju" korita podgoričkih rijeka

Iz Glavnog grada nisu saopštili koliko bi projekat koštao i kada bi bio završen
181 pregleda 9 komentar(a)
Ing invest, Foto: PG Biro
Ing invest, Foto: PG Biro
Ažurirano: 24.05.2018. 06:00h

Obale Ribnice i Morače nijesu zaobišla predizborna obećanja, i vlast i opozicija su predložili da se urede korita dvije gradske rijeke.

Iz Glavnog grada su juče saopštili da je Arhitektonski biro „Ing invest“ poklonio gradu idejno rješenje projekta uređenja obale Morače.

Iz Glavnog grada je saopšteno da se radi o jednom od mogućih rješenja koje podrazumijeva pretvaranje obala Morače u sportsko-rekreativnu zonu, sa sadržajima za sve generacije. Projekat obuhvata obje stane Morače, od mosta Blaža Jovanovića do Vezirovog mosta.

O ideji za uređenje ovog dijela grad čulo se prije pet godina, kada je inicijativa građana, za osnivanje Centralnog gradskog parka, 2012. godine pokrenuta na društvenim mrežama. Tadašnja ideja o uređenju Centralnog gradskog parka odnosila se na uređenje obala Morače, od Sastavaka do Vezirovog mosta, te od Vezirovog mosta do Sportskog Centra „Morača“. Ta ideja je obuhvatala izgradnju šetališta, sa prostorima namijenjenim za kulturne i sportske manifestacije. Međutim, sve je ostalo na ideji.

Iz Nevladine organizacije „Kana“ ocjenjuju da priča Glavnog grada o idejnom rješenju, u ovom trenutku, izgleda kao dio predizborne kampanje. Napominju da u saopštenju Glavnog grada nije naznačeno koliko bi projekat mogao da košta, ili kakva bi bila dinamika izvođenja.

„Za građane je važnije da znaju kojom dinamikom i od kog novca će se raditi uređenje, te kako će se izbjeći problemi koji su se dešavali ranije, poput uređenja City kvarta“, navode iz “Kane”.

Iz „Kane“ smatraju da predloženo idejno rješenje može da posluži samo kao polazna tačka za uređenje ovog prostora. Činjenica da se radi o poklonu jedne kompanije ne bi trebalo da rješenje zaštiti od suda javnosti.

„Idejno rješenje je donijeto daleko od očiju javnosti... nije bilo javnih konsultacija i radi se o ideji biroa“, ocjenjuju iz “Kane”.

Ističu da je potrebno uređenje ovog prostora, ali da je posebno značajno da se u uređenje ove oblasti uključe kako stručnjaci, tako i laici. Sama inicijativa iz 2012. godine ukazuje koliko Podgoričane zanima ovaj prostor. Uključivanjem javnosti i podsticanjem daljih predloga i sugestija, može se doći i do boljih rješenja. Ideje kako urediti obale u centru grada, tokom predizborne kampanje dali su i političari.

Demokrate i Građanski pokret URA dali su predlog za uređenje „prijeko potrebnog šetališta“ uz Moraču. Šetalište bi se, prema njihovoj zamisli, trebalo prostirati od pješačkog mosta u Zagoriču do mosta „Union bridge“, te od Sastavaka do knjižare „Karver“.

Nakon predloga opozicije, izgradnju novih šetališta duž Ribnice i Morače najavio je nosilac liste DPS-a Ivan Vuković.

„Uz zahvalnost ljudima iz kompanije „Ing invest“, koji nam u tome već pomažu, spustićemo Podgoricu na njene rijeke”, izjavio je ranije Vuković.

Dvominutni video bez detalja

Šta je planirano na obalama, javnost može saznati iz dvominutnog video-prikaza koji je objavio Glavni grad. Iz “Kane” napominju da se, iz njega nije mogla dati detaljna analiza rješenja. Na osnovu onoga što se moglo vidjeti, stiču utisak da je zelenilo moglo biti bolje sačuvano.

„Čini se da će predloženim rješenjem ono biti prilično napadnuto. S obzirom na to da imamo samo video, ne znamo koji su materijali planirani za uređenje, te ne možemo da ocijenimo koliko će invazivno djelovati na ambijent“, navode.

Naglašavaju da je u realizaciji projekta potrebno imati u vidu očuvanje prirode. Rješenjem je predviđena izgradnja manjih prostora po motivima moračkih pećina, što u “Kani” vide kao interesantno rješenje. „Imamo motive podgoričkih špilja, što zaista izgleda lijepo na snimku, ali ne znamo koliko to košta ili kako će biti izvedeno... To je komplikovano i skupo za izvođenje“, pojašnjavaju iz “Kane”.

Za realizaciju ranijih idejnih rješenja nemaju novca

Idejna rješenja za uređenje korita rijeke Ribnice od „Karvera“ do Sastavaka odabrana su na konkursu Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine u julu prošle godine.

U izvještaju žirija je tada navedeno da će se, nakon interne tehničko-tehnološke i finansijske analize, odlučiti o daljoj realizaciji projekata. Međutim, nakon toga, gradska uprava nije pominjala realizaciju. Idejna rješenja su odabrana i za regeneraciju City kvarta, kao i za park na Zabjelu u Ulici 27. marta, a iz Sekretarijata navode da je prepreka za njihovu realizaciju novac.

„Najveća prepreka za dalju realizaciju ovih projekata je nedostatak finansijskih sredstava... Glavni grad je pokušao da obezbijedi dio sredstava aplicirajući za Adriatic-Ionian Programme INTERREG projektom “Održivo upravljanje prirodnim resursima”, ali na žalost projekat nije odobren“, saopšteno je iz Sekretarijata.

Dodaju da planiraju da do potrebnog novca dođu apliciranjem za poziv ITERREG-IPA Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora, kao i kroz druge međunarodne fondove.

Bonus video: