Bankarski ombudsman: Država da donese zakon o ličnom bankrotu građana

On je istakao i da je nivo finansijske pismenosti građana na niskom nivou što je doprinijelo da se "uvuku" u brojne probleme sa bankama
0 komentar(a)
odbor za ekonomiju, Foto: Boris Pejović
odbor za ekonomiju, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.05.2012. 15:01h

Vlada predlogom zakona o potrošačkim kreditima,čije se usvajanje uskoro očekuje, mora omogućiti da se svi postojeći kreditni aranžmani između banaka i njihovih klijenata preispitaju kako bi se uklonile sve nepravilnosti i u potpunosti zaštitila finansijska prava građana .

To je danas istaknuto na Odboru za ekonomiju, budžeti i finansije gdje je bankarski ombudsman Halil Kalač govorio o problemima, teškoćama i nepravilnostima sa kojima se građani suočavaju u ostvarivanju svojih finansijskih prava kod banaka i mikrokreditnih finansijskih institucija.

Kalač je kazao da je uočio brojne kivične radnje koje se moraju sankcionisati, a predložio je i da država donese zakon o ličnom bankrotu građana kojima bi se pomoglo da izađu iz finansijskih teškoća.

"Od tog zakona ne treba bježati, jer bi to negdje bilo slično stečajnom postupku koji omogućava rešavanje problema u preduzećima" objasnio je Kalač.

On je istakao i da je nivo finansijske pismenosti građana na niskom nivou što je doprinijelo da se "uvuku" u brojne probleme sa bankama i mikrofinansijskim institucijama zbog čega je potrebno da država hitno donese strategiju o finansijskoj edukaciji građana

Bonus video: