DPS i SDP kriju karte: Ništa od izbora predsjednika SO Tivat

Podnošenjem izvještaja Optinske izborne komisije o rezultatima lokalnih izbora održanih 7.aprila, verifikovani su mandati nova 32 odbornika
287 pregleda 0 komentar(a)
HGI Tivat, Foto: Siniša Luković
HGI Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 07.05.2012. 11:01h

Tek nešto više od pet minuta trajala je konstitutivna sjednica novog saziva Skupšine opštine Tivat, prije nego što je na drugoj tački dnevnog reda – izboru predsjednika SO, prekinuta jer niko do tada predsjedavajućem, najstarijem odborniku Branku Samardžiću (DPS) nije dostavio pisani predlog sa imenom kandidata za novog čelnika tivatskog lokalnog parlamenta.

„Kako do danas predsjedavajućem Skupštine nije stigao predlog za predsjednika SO, nisu se stekli uslovi za nastavkom rada SO, pa predlažem da se sjednica prekine. O datumu nastavku sjednice ćete biti blagovremeno obaviješteni", kazao je Samardžić koji je zasijedanje brzinski zaključio ni ne pitavši nove odbornike da li neko na samoj sjednici namjerava da podnese predlog sa imenom kandidata za novog predsjednika SO.

Prethodno su, podnošenjem izvještaja Optinske izborne komisije o rezultatima lokalnih izbora održanih 7.aprila, verifikovani mandati nova 32 odbornika, medju kojima i dva aktuelna potpredsjednika Opštine Tivat Krsta Boškovića (SDP) i Ilije Janovića (HGI), pa su njih dvojica time ušli u zonu kršenja Zakona o spriječavanju konflikta interesa. U novom sazivu najviše mandata – 12 ima DPS, SDP ima 5, SNP i HGI po 4, NOVA 3, kolaicija DSS-SSR 2, a po jednog odnornika imaju LIGA i PzP.

Kako je istakla predsjednica OIK Jovanka Laličić (DPS), „mandati odbornicima se verifikuju u skladu sa članom 96. Zakona o izboru odbornika i poslanika, po njihovom redosljedu na izbornoj listi“, pa su tako u parlament kao odbornici ušli i aktuelni potpredsjednici Opštine Janović i Bošković koji su bili nosioci izbornih lista HGI i SDP.

Sjednica SO Tivat

Lista novih odbornika

Osim njih dvojice, u konfliktu interesa od je formalno i čelnik tivatske DPS Ivan Novosel koji je postao odbornik kao prvi sa izborne liste DPS, iako već obavlja funkciju opštinskog sekretara za finansija i budžet.

Novi odbornici DPS pored Novosela, su Zoran Miljanić, Mile Ćosović, Branko Samardžić, Vlado Đukić, mr Špiro Ivošević, dr Snežana Matijević, Mileta Rabrenović, Ivana Kovačević, dr Siniša Kusovac, Kristina Petrović i Dubravka Nikčević.

SDP će pored Krsta Boškovića, zastupati i Vojislav Vojo Kaluđerović, Pina Bubanja, mr Ranko Bošković i Jovo Radonjić, dok će stavove HGI, pored Ilije Janovića, braniti i Marija Vučinović, Srećko Tripović i Miomir Abović.

Odbornici SNP su Vlado Šanjo Samardžić, Niko Đurišić, Renata Tasić i Milinko Papović, NOVE Rato Brajković, Savo Klakor i Mirko Metikoš, a koalicije DSS-SSR Dejan Risančić i Mileta Jakovljević. LIGU zastupa Vatroslav Belan, a odbornik PzP je Vladimir Arsić.

Iako su pregovori o konstituisanju nove lokalne izvršne vlasti u Tivtu između DPS i SDP počeli krajem prošle sedmice, čelnici tih partija juče nisu željeli da otkriju karte i saopšte da li je dogovor na vidiku.

Ono što nam je preostalo u narednom periodu je da se riješi par tehničkih detalja – ništa nije zabrinjavajuće.

„Današnja sjednica SO je ovako kako je završila, za nas bila očekivana. Mi u narednom periodu očekujemo poziv i svakako da se HGI vidi u novoj lokalnoj vlasti.“- istakla je Vučinović.

Portparol tivatske SDP Ranko Bošković rekao je da je ta partija „ i dana, kao i ranije svakodnevno razgovara sa svojim bivšim koalicionim partnerima“.

„U ovom trenutku bi bilo stvarno preuranjeno da vam bilo što konkretno kažem što bi prejudiciralo bilo kakve dogadjaje, bilo kakva glasanja i formiranje koalicije.“- kazao je Bošković dodajući da su u pitanju „priojateljski razgovori“ i odbijajući da se izjasni na pitanje da li će u njih biti uključen i HGI.

Bonus video: