Rade Bojović: Vlast nema snage za reforme

Šovinizam, klerikalizam i velikodržavne ideje moraju biti društveno razobličeni i politički marginalizovani
116 pregleda 0 komentar(a)
Rade Bojović, Foto: Boris Pejović
Rade Bojović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.05.2012. 07:24h

Politička partija “Pravedna Crna Gora” tražiće donošenje antikorupcijskog zakona koji bi ispitao porijeklo imovine svih javnih funkcionera od 1990. godine, navodi se u predlogu Deklaracije te političke stranke.

Partija, čiji je osnivač Rade Bojović, nekadašnji čelnik Pokreta za nezavisnu Crnu Goru, tražiće i poseban antimafijaški zakon kojim bi se detaljno uredilo oduzimanje, korišćenje i raspodjela kriminalom stečene imovine. U Bojovićevoj stranci trenutno sebe ne vide kao političkog saveznika vladajuće koalicije, navodeći da je vlast uspostavila društvo u kojem caruju nemoralne privilegije, nezaslužene i protivzakonite materijalne koristi.

“Vladajuća koalicija snosi najveću odgovornost za teško stanje u kojem se nalazi Crna Gora, kao i da je svojom ukupnom postreferendumskom politikom proizvodila probleme, pokazujući nespremnost i nemoć pred brojnim institucionalnim, ekonomskim, socijalnim i društvenim nevoljama, uključujući razarajuću partitokratiju i endemski klijentelizam, nepotizam i korupciju. Svjesni da reformatorsku i pravednu državnu politiku ne može voditi opozicija koja je zarobljena u maglama populizma, strančarenja i tuđe političke ideologije”, navodi se u tekstu Deklaracije.

Lukovac, Vujošević,...

Osnivački kongres stranke, u kojoj su osim Bojovića i bivši crnogorski šef diplomatije Branko Lukovac i profesor Ilija Vujošević, biće održan u Podgorici 21. maja na Dan nezavisnosti.

Iako je ranije bilo najava da bi u novoj stranci mogla biti i Liberalna partija i Demokratski centar, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, male su šanse da te stranke budu uključene u rad Pravedne Crne Gore.

Dok pregovori sa strankom Gorana Batrićevića još nijesu zatvoreni, čelnici Pravedne Crne Gore odlučili su da prekinu razgovore sa Liberalnom partijom zbog njenog nejasnog odnosa prema vladajućoj koaliciji. Pregovori su prekinuti kada je nakon izbora u Tivtu, lider LP Andrija Popović kazao da je njegova stranka otvorena za koaliciju sa DPS-om u tom gradu.

Bojovićeva stranka će, kako se navodi u Deklaraciji, tražiti promjene političkog sistema zasnovanog na partitokratiji. U toj stranci smatraju da je u Crnoj Gori uspostavljeno uređenje koje odiše političkom i socijalnom diskriminacijom, navodeći da se stranke moraju sistemski razvlastiti i ukinuti političke privilegije kao što su stanovi za političke funkcionere, političke penzije ili sinekuristički upravni odbori u javnom sektoru.

Šovinizam, klerikalizam i velikodržavne ideje moraju biti društveno razobličeni i politički marginalizovani.

“Naš politički i društveni ideal je društvo oslobođeno od bilo kog oblika diskriminacije. Šovinizam, klerikalizam i velikodržavne ideje moraju biti društveno razobličeni i politički marginalizovani. Osporavanje i negacija crnogorskog istorijskog, nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta za nas je neprihvatljivo i ne može biti predmet političkih pogađanja. Mi nemamo rezervnu državu i zato Crnu Goru smatramo domovinom svih njenih građana, nezavisno od njihovih ličnih svojstava, nacionalne, vjerske ili kulturne pripadnosti”, navodi se u Deklaraciji.

U Bojovićevoj stranci smatraju da treba raditi na privlačenju srednjih i malih stranih investitora, povezivati crnogorsku dijsaporu sa domaćom poslovnom zajednicom i uvesti porez na lično bogatstvo. U Deklaraciji se navodi i da treba vratiti državno vlasništvo nad javnim dobrima i prirodnim monopolima.

Bonus video: