MILIONSKI POSAO

Marko Mugoša: Otac nije uticao na moj posao sa Kinezima

Mlađi sin gradonačelnika Podgorice objašnjava kako je kineskoj ambasadi prodao plac od 10.300 kvadrata na Marezi, koji je je kupio za 200.000 eura
505 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.05.2012. 13:58h

Mlađi sin gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše, Marko Mugoša, tvrdi da njegov otac ni najmanje nije uticao na njegov posao sa kineskom ambasadom, koja je od njega za preko 990.000 eura kupila 10.300 kvadrata zemljišta na Marezi, u blizini porodičnih kuća Mugoša.

Komentarišući sumnje da je imao informacije da kineska ambasada traži zemljište za izgradnju rezidencije i pratećih sadržaja i da je zbog toga on prije njih kupio plac kako bi ga kasnije preprodao i tako zaradio, najmlađi Mugoša je “Vijestima” rekao da se “radi o najvećim glupostima”.

“Zemljište sam prije oko dvije godine kupio od Zdravka Kračkovića, koji ga je par godina ranije, takođe, stekao kupovinom. Prilikom podizanja kredita iz banke, pare se ne isplaćuju dok se predmet obezbjeđenja, odnosno kolateral, kako se to bankarski kaže, ne založi.

Iznos od 200.000 sam platio bivšem vlasniku Kračkoviću i prije skoro dvije godine postao vlasnik zemljišta sa opterećenjem hipoteke”, rekao je on.

Htio sam tamo da pravim kuću

Mugoša tvrdi da je planiro da napravi kuću na tom zemljištu, ali ga je “omela ekonomska kriza”: “O svemu postoje kupoprodajni ugovor”.

“Ambasadoru Kine više od pola godine izdajemo jednu od kuća na Marezi. Srijetali su me često i pitali čime se bavi moja firma, na što sam im objasnio da se radi o posredovanju u kupopradaji, marketingu i konsaltingu. Tada su mi saopštili da traže plac za rezidenciju i bili zainteresovani za parcelu u Tološima, oko 7.000 kvadrata, preko puta groblja u tom naselju”, kaže Mugoša.

Srijetali su me često i pitali čime se bavi moja firma, na što sam im objasnio da se radi o posredovanju u kupopradaji, marketingu i konsaltingu

Prema njegovim riječima, nakon toga im je saopštio da razmišlja da proda plac od preko 10.000 kvadrata na Marezi i “i pokazao im zemljište koje im se svidjelo”.

“Dolazile su komisije, a ja sam se i dalje dvoumio, ali kako je kriza, ušli smo u tu šestomjesečnu proceduru. Pravo da vam kažem, cijena im je odgovarala. Mi smo zemlju prodali nešto ispod 100 eura po kvadratu, dok je za zemljište u Tološima bila veća cijena. Mislim da su se samo matematikom vodili u ovom slučaju, bez velike filozofije i ičijeg uticija”, kazao je Marko Mugoša.

Mugoša ističe da se prilikom procedure sa Kinezima nije konsultovao sa ocem: “Sve odluke su donijete u Ministarstvu inostranih poslova Kine. Kad je došla druga kineska delegacija i pitala mog oca koje bi između dva zemljišta kupio, rekao je da je na takvoj poziciji, sa koje ne može o tome govoriti.

Ovo možete i na poligrafu da provjerite”, rekao je on.

Keš ne držim u kući

Mugoša pretpostavlja “da je sve ovo, u posljednje vrijeme objavljeno”, namijenjeno njegovom ocu, a ne njemu: “Nijesam ja toliko bitan”.

Marko Mugoša odbacuje mogućnost da je transakcija obavljena tokom neradnih dana u vrijeme novogodišnjih praznika: “To je bilo krajem januara ili početkom februara, kada je okončan proces dogovora sa kineskim diplomatama. Koliko se ja sjećam, 1. januar je bio nedelja, nije radio niko u Crnoj Gori, tako da to nije bilo moguće. Kada su uplaćene, istog dana sam podigao keš jer ja imam pravo da raspolažem svojim računom kako ja hoću, ali prvo treba da se zatvori kredit kod banke, a radi se o Atlas banci”.

Izvori “Vijesti” tvrde da je najmlađi Mugoša podigao pola miliona eura u gotovini. On kaže da keš ne drži u kući jer “svako ima svoje dugove i obaveze”

Izvori “Vijesti” tvrde da je najmlađi Mugoša podigao pola miliona eura u gotovini. On kaže da keš ne drži u kući jer “svako ima svoje dugove i obaveze”.

“Naravno da sam to iz nekog drugog, poslovnog razloga podigao za nove potrebe, a ne da bi se napravio neki 'dil' i transakcije ili da bi se pravila neka misterija. Ovako mi je iscrtana meta, kao da novac držim u kući”, ističe Mugoša.

“Vijesti” su prije četiri dana objavile da je Ambasada Kine poslovala sa Markom Mugošom, za šta mu je uplaćeno blizu milion eura.

Prema tvrdnjama našeg izvora, transakcija je obavljena 1. i 2. januara, dok Mugoša tvrdi da se radi o kraju januara i početku februara.

Iz Ambasade su odbili da odgovore na pitanja o kojem je poslu riječ, dok su se iz Uprave za sprečavanja pranja novca, u čijoj je nadležnosti ispitivanje transakcija većih od 15.000 eura, pozvali na član 80 Zakona o sprečavanju pranja novca i finanisranja terorizma, prema kojem nijesu dužni da dostave odgovore na pitanja da li je ispitivana ova transakcija i da li su nalazi eventualno predati vrhovnom državnom tužiocu.

Plaćam najskuplji zakup video bima

Najmlađi Mugoša naglašava da kad je u pitanju njegova firma “Monte verde M”, nijedan njegov posao “nije imao veze sa opštinom Podgorica” “Niti sa ostalim opštinama iz razloga sukoba interesa sa ocem, jer je jedan od gradonačelnika.

Uz to, za video bim koji je postavila moja firma mislim da plaća najveći zakup upravi, baš iz tog razloga - ne želim da budem u sukobu interesa sa ocem koji je gradonačelnik”, kaže Mugoša.

Galerija

Preporučujemo za Vas