Čarapić ruši Mugošin posao

Mugoša je krajem oktobra prošle godine, mimo znanja Skupštine Glavnog grada i javnosti, odlučio da ponovo proda “Carinama” zemljište
0 komentar(a)
Mugoša, Foto: Luka Zeković
Mugoša, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.05.2012. 09:09h

Vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić uputila je Ministarstvu finansija zahtjev da poništi Odluku gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše o prodaji 15.000 metara kvadratnih državnog zemljišta na Starom aerodromu za 2,5 miliona eura preduzeću “Carine”, saznaju “Vijesti” u vrhu vladajućih struktura.

To je potvrdilo i tužilaštvo: “U petak smo poslali zahtjev za poništenje te odluke Ministarstvu finansija”, rečeno je “Vijestima” u Vrhovnom državnom tužilaštvu.

Mugoša je krajem oktobra prošle godine, mimo znanja Skupštine Glavnog grada i javnosti, odlučio da ponovo proda “Carinama” ovo zemljište, nakon što je Vrhovni sud krajem 2010. godine proglasio “ništavim” ugovor o prodaji istih parcela, po identičnoj cijeni, između gradonačelnika i ovog preduzeča.

Poslanik i potpredsjednik SDP-a Raško Konjević uputio je početkom aprila Ministarstvu finansija, Zaštitniku imovinsko - pravnih interesa i Vrhovnom državnom tužilaštvu inicijativu za poništenje sporne odluke. Konjević se u zahtjevu pozvao na član 29 stav 2 Zakona o državnoj imovini, te na Statut Glavnog grada, prema kojom državnom imovinom raspolaže Skupština glavnog grada, a ne gradonačelnik.

U pismu upućenom VDT, Konjević je naveo da državni tužilac ima pravo podnošenja zahtjeva nadležnom organu za poništenje upravnog akta.

Prema nezvaničnim informacijama „Vijesti“, Čarapić je prihvatila ovu inicijativu i zvanično zatražila od ministara finansija Milorada Katnića da poništi spornu odluku “po pravu službenog nadzora”, ukazujući da je Mugoša “prekoračio ovlašćenja” i da je Ministarstvo finansija nadležno za njeno poništenje.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: