SDP: Mogli bi samostalno na izbore

"Ne bi bilo dobro da nove stranke manipulišu skrivajući svoje osnovne političke pozicije i tako zbunjuju birače", kazao je Banović
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.05.2012. 12:42h

Socijaldemokratksa partija (SDP) mogla bi samostalno da nastupi na narednim parlamentarnim izborima, ali će takva odluka zavisiti od ukupnih političkih okolnosti, rekao je funkcioner te stranke Borislav Banović.On je agenciji MINA kazao da je SDP proteklih godina prilikom samostalnih nastupa u opštinama osvajala od 6,5 odsto do više od 20 odsto glasova, što je čini stabilnom trećom strankom po snazi. Banović je naveo da postoji i pozitivan trend prema osnovnom političkom kursu stranke, koja ne želi da ruši i mijenja državu i vlast, već da je čini boljom.„Naravno da bi SDP mogla samostalno na izbore. Mogla je to i u prethodnim izbornim ciklusima. Ali te odluke se ne donose samo na osnovu toga može li se samostalno ili ne, već dosta zavise od ukupnih političkih okolnosti i stategija“, smatra on.

Odluka zavisi od opozicijeBanović je pojasnio da će takva odluka zavisiti od faktora kao što su dešavanja na drugoj, opozicionoj strani, da li nastupaju kao jedna ili više izbornih lista i kako bi se borba dosadašnjih partnera mogla odraziti na dio zajedničkog biračkog tijela.Upitan koliko u SDP očekuju da bi mogli osvojiti glasova u slučaju samostalnog nastupa na izborima, on je rekao da bi to vjerovatno bio prosjek do sada postignutih rezultata, odnosno između deset i 15 odsto.

Komentarišući nesuglasice u vladajućoj koaliciji, Banović je dodao da svaka Vlada mora imati saglasnost oko osnovnih ciljeva

Ne bi bilo dobro da nove stranke zbunjuju biračeBanović je, međutim, naveo da je upoređivanje sa drugima samo donekle pokazatelj progresa, jer se uvijek može postaviti pitanje da li je bilo moguće uraditi još više. „Siguran sam da jeste“. „Jednim dijelom i da je bilo samo malo više unutrašnjeg kritičkog promišljanja, dijaloga i odgovornosti. Tako da na razlike u vladi ne gledam kao na slabost nego suprotno, kao korisne i potrebne, naravno ukoliko su motivisane opštim interesom i pravedenim ciljevima, a ne ličnim i untarpartijskim ambicijama“, precizirao je on.

Prema njegovim riječima, SDP-u ni najmanje ne smeta da se pojavljuju novi partije i konkurenti na političkoj sceni.

„Ako neki građani ne mogu da artikulišu svoje interese ili ambicije kroz brojne postojeće partije, dobro je i za politički život zdravo da javno istaknu svoje kandidature i oprobaju se pred biračima“, smatra Banović.Kako je kazao, ne bi bilo dobro da nove stranke manipulišu skrivajući svoje osnovne političke pozicije i tako zbunjuju birače.

"Ne bi bilo dobro da nove stranke manipulišu skrivajući svoje osnovne političke pozicije i tako zbunjuju birače"

Galerija

Bonus video: