"Za 21. vijek": Osigurati zakonitost izbornog procesa

Iz koalicije su saopštili da će aktivno pomagati i prijavljivati svaki vid sumnjivih aktivnosti učesnika u izbornom procesu i blagovremeno ih prosljeđivati službeniicima Uprave policije
70 pregleda 2 komentar(a)
Zdenka Popović, Miloš Konatar, Foto: Koalicija za 21. vijek
Zdenka Popović, Miloš Konatar, Foto: Koalicija za 21. vijek
Ažurirano: 25.05.2018. 13:32h

Koalicija za 21. vijek pozvala je Upravu policije da na izborni dan budu, kako su rekli, na visini zadatka kako bi građani mogli slobodno da izraze izbornu volju.

Koalicija, koju čine Demokrate i URA, danas će uputiti otvoreno pismo direktoru Uprave policije, od koje očekuju da će aktivno učestvovati u kontroli izbornog procesa i na prijave zloupotreba odgovoriti pravovremeno.

Iz koalicije su saopštili da će aktivno pomagati i prijavljivati svaki vid sumnjivih aktivnosti učesnika u izbornom procesu i blagovremeno ih prosljeđivati službeniicima Uprave policije.

"Koalicija za 21. vijek će u skladu sa zakonskim mogućnostima, prvenstveno preko članova opštinskih izbornih komisija, ali i preko svojih opunomoćenih predstavnika u biračkim odborima, uraditi sve da evidentira i spriječi zloupotrebe koje bi se mogle desiti tokom izbornog dana", navodi se u otvorenom pismu.

Iz koalicije su ocijenili da je dosadašja praksa pokazala da takve aktivnosti političkih partija nijesu dovoljne, već je od suštinskog značaja asistencija i aktivna uloga Uprave policije.

Prema njihovim riječima, zakonitost izbornog procesa u Crnoj Gori je bila pred velikim izazovima.

"Zakonitost izbornog procesa u Crnoj Gori praćena je brojnim prijavama neregularnosti i otvorenim izražavanjem nezadovoljstva od strane političkih i dručtvenih subjekata, ali i predstavnika međunarodne zajednice", navode iz koalicije.

Oni su podsjetili da su donijete nekolike pravosnažne presude koje su utvrdile različite izborne zloupotrebe od pripadnika vladajućih partija i dodali da su neke još aktuelne, kao što je afera "Snimak".

"Osuđujuće presude donijete su protiv članova određenih biračkih odbora, zbog njihovih protivzakonitih djelovanja u svojstvu članova biračkih odbora", rekli su iz koalicije.

Potpredsjednica Demokrata, Zdenka Popović, kazala je na konferenciji za novinare da od Uprave policije očekuju da zajednički zaštite pravo svakog građanina da "na slobodnim izborima iskaže slobodnu izbornu volju i da takvi izbori budu temelj novog i demokratskog društva".

Ona je rekla da iskustva iz prethodnih izbornih ciklusa naglašavaju potrebu da na izborni dan Koalicija aktivno učestvuje u sprječavanju svih zloupotreba.

"Znamo šta se dešavalo, da se formiraju izborni štabovi Demokratske partije socijalista, da se dešavaju neregularnosti, da ljudi imaju biračke spiskove, da se pokušava kuputi i preokrenuti izborna volja građana", navela je Popović.

Ona je istakla da će u nedelju sve neregularnosti koje budu uočili na izbornim mjestima prijavljivati policiji.

Potpredsjednik Građanskog pokreta URA, Miloš Konatar rekao je da je cilj stvaranje atmosfere u kojoj će se građani osjećati slobodno da izraze svoju političku volju.

"Mi smo zabrinuti jer su na ulicama prisutni pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice i to nije dobra volja za pokazivanje atmosfere u kojoj građani mogu slobodno glasati", kazao je Konatar.

On je podsjetio na ranije slučajeve izbornih zloupotreba koji dokazuju da je veoma vazno da se pravovremeno reaguje.

"Samo želimo da zaštitimo Ustavom zagarantovano pravo građana Crne Gore da glasaju slobodno", zaključio je Konatar.

Bonus video: