"The Legion of Merit" odlikovanje za Rajka Pešića

Ukaz o odlikovanju potpukovnika Pešića donio je predsjednik Barak Obama za izuzetne zasluge u uspostavljanju vojno-diplomatskih odnosa Crne Gore i SAD
56 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.05.2012. 12:24h

Komandant Ratne škole Kopnenih snaga SAD (U.S. Army War College) general major Greg Martin uručio je danas medalju “The Legion of Merit” potpukovniku Rajku Pešiću.

Ukaz o odlikovanju potpukovnika Pešića donio je predsjednik Barak Obama za izuzetne zasluge u uspostavljanju vojno-diplomatskih odnosa Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država. Dodjeli odlikovanja prisustvovali su ambasador Crne Gore Srđan Darmanović, ataše za odbranu potpukovnik Velibor Bakrač i predstavnik Kabineta Sekretara za odbranu SAD Nejtan Bajn.

"Doprinijeli ste uspostavljanju vojno-diplomatskih odnosa, strateškoj bilateralnoj saradnji, odlično ste predstavili Crnu Goru i vaše Oružane snage. Dali ste doprinos zajedničkom učešću u misiji ISAF u Avganistanu, na čemu je američki narod posebno zahvalan Crnoj Gori. Bićete upamćeni kao iskreni prijatelj i odličan saradnik kolega u Vašingtonu. Ovo odlikovanje priznanje je za vaš rad", rekao je general Martin.

Zahvaljujući na odlikovanju potpukovnik Pešić istakao je kako mu je bila čast služiti u Sjedinjenim Američkim Državama, a posebno što je imao veoma odgovoran zadatak u uspostavljanju vojno-diplomatskih odnosa dvije države.

"Odlikovanje koje mi je uručeno predstavlja priznanje Vojsci Crne Gore, Ministarstvu i Vladi koji su prepoznati kao pouzdani partneri ne samo u regionu već i u čitavom svijetu”, rekao je potpukovnik Pešić.

Medalja “The Legion of Merit” ustanovljena je 1942. godine kao jedno od najvažnijih priznanja za zasluge i dostignuća u službi Oružanih snaga SAD. Dodjeljuje se izuzetno kako vojnim licima OS SAD, tako i stranim vojnim i političkim predstavnicima koji su dali poseban doprinos u odnosima sa SAD-om.

Bonus video: