Bulatović: Trobojka ima istorijsko utemeljenje u crnogorskom biću

On smatra da takvo stanje predstavlja društveni apsurd i kočnicu na daljem putu Crne Gore ka Evropi
0 komentar(a)
predrag bulatović, Foto: Luka Zeković
predrag bulatović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.04.2012. 14:06h

Crna Gora je, uprkos kandidaturi za članstvo u Evropskoj uniji, i dalje duboko podijeljena i sukobljena oko niza važnih pitanja, a te podjele u nekim segmentima prerastaju u tenzije prije referenduma, ocijenio je poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Predrag Bulatović.

On smatra da takvo stanje predstavlja društveni apsurd i kočnicu na daljem putu Crne Gore ka Evropi.

„Pitanja kao što su ustavna pozicija srpskog jezika kao većinskog, himne, status zastave trobojke, definisanje ko su manjine, predstavljaju jedna od ključnih programskih zalaganja SNP-a, i lako se mogu riješiti ako vlast želi iskreni društveni dijalog koji bi rezultirao dogovorom“, kazao je Bulatović agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, pojedini visoki funkcioneri Demokratske partije socijalista (DPS), a i najvažniji državni funkcioneri te stranke, do skoro su javno demonstrirali spremnost da sa opozicijom traže rešenja u vezi tih pitanja.

„Međutim, danas imamo činjenicu da im je njihov predsjednik Milo Đukanović poručio da njegova dukljansko antievropska većina u predsjedništvu DPS-a ne samo da ne želi dogovor, nego ne želi ni dijalog u vezi pitanja koja i dalje dijele Crnu Goru“, naveo je Bulatović.

Đukanović nije spreman na kompromis

On je dodao da status zastave trobojke, koja, kako je kazao, predstavlja istorijsko državno utemeljenje u crnogorskom nacionalnom biću, Đukanović pokušava riješiti najobičnijom uredbom.

Bulatović smatra da je to sramni i ponižavajući predlog. „I da u stvari u potpunosti razobličava Đukanovićev naum, da ni po koju cijenu nije spreman da napravi kompromis ni oko ovog pitanja, za koje navodno nudi instant rešenje“

„Politička praksa i iskustvo nas upozoravaju , da kad god DPS želi da se naruga demokratiji i izvrši pravno nasilje u cilju ostvarivanja partijskih i ličnih interesa, onda svakog četvrtka na sjednici Vlade donese poneku uredbu“, precizirao je on.

Bulatović je ocijenio da pomirenje i prevazilaženje podjela u Crnoj Gori predstavlja istorijsku i političku obavezu koja mora doprinijeti stabilazaciji društvenih prilika.

Taj proces, tvrdi on, jedino se može ostvariti kroz otvoren i širok dijalog čitavog društva uz konsenzus svih relevantnih faktora u državi.

„Ukoliko neko smatra da je za taj proces dovoljna politička koalicija tačno projektovanih partija koje bi sačinjavale Vladu, ili bolje rečeno, na način što bi ona bila prekomponovana od DPS -a i neke od partija iz korpusa opozicije, onda je lako zaključiti da se ne radi o neznanju, već o jasnoj političkoj namjeri koja može imati nesagledive posledice“, rekao je Bulatović.

Bonus video: