CDT i CEMI: Nema novca za monitoring izbora

„Profesionalni stav CDT-a je da su izbori uvijek kvalitetniji kada su nadgledani od strane NVO"
93 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.04.2012. 14:18h

Novac za praćenje izbora teško je dostupan, a dosadašnji načini monitoringa tog procesa više nijesu prioritet međunarodne zajednice, ocijenili su predstavnici Centra za demokratsku tranziciju (CDT) i Centra za monitoring (CEMI).Nedavno održane lokalne izbore u Herceg Novom i Tivtu nijesu pratili nezavisni posmatrači, predstavnici domaćih nevladinih organizacija (NVO).„Razlog za je to što dosadašnji načini praćenja izbora – analiza kampanja, praćanje korišćenja državne imovine, posmatranje na biračkim mjestima i brzo saopštavanje rezulatata, na koje je crnogorska javnost navikla, već duže vrijeme nijesu prioritet međunarodne zajednice“, kazao je agenciji MINA direktor CDT-a Dragan Koprivica.To, kako je pojasnio, znači da je novac za tu vrstu monitoringa veoma teško dostupan, naročito za lokalne izbore.Prema riječima Koprivice, međunarodna zajednica donosi odluke na osnovu misija koje ocjenjuju stanje u pojedinim oblastima. „I teško im je razumljivo da neki lokalni izbori dobiju epitet sudbonosnih, kako je to slučaj u Crnoj Gori.“

Za kampanju potrebno najmanje 60.000 euraCDT prati izbore od 2000. godine, a posljednji put su posmatrali parlamentarne, 2009. godine, za koje su imali 30 regionalnih i opštinskih koordinatora i oko 600 posmatrača.Koprivica je kazao da je za takvu kampanju potrebno najmanje 60 hiljada eura, dodajući da je za posmatranje lokalnih izbora u Hereceg Novom i Tivtu trebalo oko deset hiljada eura”.

On je naveo da taj tip projeka zahtijeva dosta resursa – tim koji će pratiti kampanju u medijima i na terenu, oko 70 posmatrača koji će pokriti biračka mjesta, oko deset vozača, informaciono-komunikacioni tim koji će prikupiti i obraditi podatke ali i troškove obuka, kancelarija i komunikacija.„Naš profesionalni stav je da su izbori uvijek kvalitetniji kada su nadgledani od strane NVO. Međutim, Crna Gora je u posljednjih nekoliko godina napravila napredak u toj oblasti, i vrijeme je da se provjeri da li su institucije sistema spremne da samostalno sačuvaju integritet izbornog procesa i osiguraju zakonito sprovođenje izbora“, rekao je Koprivica.

Pratiće i korišćenje državne imovine

CDT će, kako je najavio, sigurno raditi neku vrstu monitoringa predstojećih parlamentarnih izbora.„To će, prije svega, podrazumijevati praćenje finansiranja političkih kampanja i korišćenje državne imovine u partijske svrhe. Tu će vjerovatno biti i praćenje ispunjenosti obećanja sa prethodnih izbora“, kazao je on.

„Profesionalni stav CDT-a je da su izbori uvijek kvalitetniji kada su nadgledani od strane NVO"

Sve manji interes međunarodnih donatoraKoordinator pravnog programa CEMI-ja, Vlado Dedović, rekao je da ta NVO nije pratila lokalne izbore u Herceg Novom i Tivtu, zbog toga što nije uspjela da obezbijedi finansiranje monitoringa izbornog procesa. „Finansijska sredstva za praćenje izbora nemoguće je obezbijediti kroz državne fondove koji stoje na raspolaganju NVO, dok međunarodni donatori sve manje pokazuju interes za finansiranje ovih aktivnosti“, precizirao je on.

Dedović smatra da bi dodatni legitimitet izbornom procesu dalo prisustvo domaćih posmatrača, čije bi aktivnosti praćenja izborne kampanje, kako je rekao, trebalo da budu finansirane kroz budžet predviđen za troškove finansiranja izborne kampanje.On je naveo da je u posljednjih nekoliko godina sve manji interes donatora koji su u toku prethodnih deset godina finansirali monitoring tokom predizborne kampanje i održavanja izbora. On navodi da troškovi praćenja izbornih procesa zavise od mnoštva faktora, a troškovi praćenja aktivnosti kampanje i izbornog dana iznose nekoliko desetina hiljada EUR.

Galerija

Bonus video: