Medojević će prijaviti Vučinića i Markovića zbog veleizdaje

“Ako je istina da bezbjednosne procjene nijesu sprovedene, onda su odgovorni ministar odbrane i direktor ANB", kazao je Medojević
77 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.04.2012. 08:37h

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević najavio je juče da će vrhovnom državnom tužiocu podnijeti krivične prijave protiv bivšeg ministra odbrane Bora Vučinića i bivšeg direktora ANB Duška Markovića zbog odgovornosti za trenutni “haos u bezbjednosnom sektoru”, koji ozbiljno ugrožava evroatlantske integracije Crne Gore.

Medojević je precizirao da će podnijeti krivične prijave zbog sumnje da su Vučinić i Marković odgovorni za krivična djela zloupotreba službene dužnosti, sa elementima veleizdaje, jer su bez bezbjednosnih provjera uposlili obavještajce bivše Vojske SCG tokom 2006. i 2007. godine.

Marković sinoć nije detaljnije želio da komenatriše najavu lidera PzP.

“Optužiti mene za veleizdaju svoje zemlje je smiješno i politički motivisano”, rekao je Marković “Vijestima”.

Vučinić sinoć nije odgovarao na pozive redakcije “Vijesti”.

“Izjava ministarke Pejanović-Đurišić da u personalnim dosijeima obavještajaca nema bezbjednosne procjene ukazuje na osnovanu sumnju da su odgovorni državni funkcioneri na čelu Ministarstva odbrane i ANB-a prekršili zakon”, tvrdi Medojević

Medojević je ranije saopštio da u dosijeima grupe bivših obavještajaca, koji su trenutno na visokim pozicijama u sistemu odbrane, ne postoji dokaz da su bezbjednosno provjeravani prije stupanja da dužnost u crnogorsku vojsku, iako je to zakonska obaveza.

Medojević je kazao da, prema njegovim informacijama, te provjere su ipak sprovedene, ali su bile negativne, pa je neko uklonio dokaze o tome iz personalnih dosijea oficira.

Lider PzP-a je grupu bivših obavještajaca optužio da su dio “crvenog orkestra” generala Branka Krge, te da su bliski ruskoj obavještajnoj službi.

Novoizabrana ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić je prije dva dana kazala da prilikom prijema tih oficira u novoformiranu crnogorsku vojsku nijesu rađene bezbjednosne provjere.

Reagujući na izjavu Pejanović-Đurišić da Ministarstvo odbrane i njen prethodnik nijesu izvršili bezbjednosne provjere obavještajaca Vojno-bezbjednosne agencije i Vojno-obavještajne agencije bivše Vojske SCG, prilikom formiranja Vojske Crne Gore, Medojević je kazao da to predstavlja relevantan dokaz da su bivši ministar odbrane Vučinić i bivši direktor ANB Marković, napravili ozbiljne propuste u vršenju svojih službenih dužnosti.

Prema važećim zakonskim propisima, dodao je on, Ministarstvo odbrane i ANB su morali sprovesti bezjednosne provjere prilikom raspoređivanja bivših obavještajaca Vojske SCG na bezbjednosno-obavještajne poslove i dužnosti u Vojsci Crne Gore.

“Izjava ministarke Pejanović-Đurišić da u personalnim dosijeima obavještajaca nema bezbjednosne procjene, ukazuje na osnovanu sumnju da su odgovorni državni funkcioneri na čelu Ministarstva odbrane i ANB-a prekršili zakon, napravili radnje koje imaju elemente bića krivičnog djela, zloupotrebe službene dužnosti, sa elementima veleizdaje”, tvrdi Medojević, dodajući da raspoređivanje obavještajaca Vojske SCG bez bezjednosne provjere, ukazuje na svjesno i samovoljno kršenje zakona visokih državnih fukcionera.

Lider PzP-a je grupu bivših obavještajaca optužio da su dio “crvenog orkestra” generala Branka Krge, te da su bliski ruskoj obavještajnoj službi

“Ako je istina da bezbjednosne procjene nijesu sprovedene, kako tvrdi ministarka Pejanović-Đurišić, što po meni poznatim informacijama nije tačno, onda su odgovorni ministar odbrane i direktor ANB.

Ako je istina da su procjene vršene, da su ih radili operativci ANB Mazić i Abramović, da su za većinu obavještajaca bile negativne i da su te procjene ignorisane, onda je odgovaran samo ministar odbrane Vučinić”, kazao je Medojević.

Po njegovom mišljenju, odgovornost za taj “skandal i teško kršenje zakona” u toj osjetljivoj oblasti ima i bivši direktor ANB-a Duško Marković.

“On je i pored saznanja da su njegovi operativci dali negativne procjene za Vlahovića, Bojića i Božovića, ipak 2009. godine potpisao pozitivne ocjene ANB za pristup tajnim podacima i podacima NATO-a za ova lica”.

On je kazao da ti obavještajci nijesu mogli dobiti pozitivno mišljenje jer je očigledna bezbjednosna smetnja

“Jedino ako se dokaže da su ti operativci radili kao ubačeni tajni agenti crnogorske ANB u obavještajnim strukturama Vojske SCG, mogli bi naći neko opravdanje za njihov profesionalni angažman u VCG", kazao je Medojević

“Jedino ako se dokaže da su ti operativci radili kao ubačeni tajni agenti crnogorske ANB u obavještajnim strukturama Vojske SCG, mogli bi naći neko opravdanje za njihov profesionalni angažman u VCG.

Mada, staro pravilo obavještajnih službi govori da takve duple agente treba držati pod stalnom pažnjom i nadzorom, jer kada su mogli da izdaju Vojsku SCG, mogu sjutra za neku materijalnu nadoknadu ili obećanje za napredovanje u karijeri da izdaju i Vojsku Crne Gore”, smatra on.

Galerija

Bonus video: