Kineski premijer obećao da će ulagati u CG

Otprilike nekih 100 miliona stanovnika koji živi u naših 16 zemalja Jugoistočne Evrope ukazuje na ogroman potencijal, kazao je kineski premijer
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.04.2012. 17:06h

Crna Gora je veoma interesantna zemlja za Kinu i njene investitore i vlada te zemlje podsticaće svoje privrednike da investiraju na naše trzište, kazao je premijer Narodne Republike Kine Ven Điabao, na sastanku sa crnogorskim premijerom Igorom Lukšićem, u Varšavi, gdje se održao susret predsjednika vlada Poljske-Centralne Evrope-Kine.

Kineski premijer najavio je da je njegova zemlja raspoložena da u narednom periodu, kroz kreditne linije, u zemlje centralne Evrope plasira 10 milijardi dolara, te da su sve zemlje pozvane da apliciraju za taj novac, pa i Crna Gora.

"Otprilike nekih 100 miliona stanovnika koji živi u naših 16 zemalja Jugoistočne Evrope ukazuje na ogroman potencijal. Ono oko čega smo se saglasili jeste da taj potencijal treba iskoristiti i unaprijediti međusobnu saradnju. Kineski premijer je iskoristio priliku da ponovi podršku Crnoj Gori na našem ekonomskom putu i da se založi da našu ekonomslu saradnju dodatno osnažimo. Tako da vjerujem da i Crna Gora ima svoje mjesto u onih 12 mjera koje su prezentirane na današnjem forumu", kazao je Lukšić.

Dio ove kreditne linije, odnosno 500 miliona dolara, moći će da se povuče đto prije, pa je Kina pozvala sve zemlje da u raznim oblastima kandiduju svoje projekte i mislim da tu šansu treba iskoristiti.

"Ono što je važno jeste da kada govorimo o saradnji govorimo o mnogim aspektima ekonomske saradnje, od nauke, obrazovanja do oblasti kao što su energetika, saobraćaj itd. Iskoristio sam mogućnost bilateralnog razgovora da otvorimo nekoliko tema koje mogu biti nama interesantne, kao što je bolje povezivanje u oblasti pomorskog saobraćaja uz mogućnost da naš kontejnerski terminal bude zainteresovan za kineske kompanije koje se interesuju za ulaganja u region, da razmotrimo dalju podršku brodarstvu u CG i ono što sam istakao kao mogućnost jeste korišćenje povoljnih zajmova radi realizacije kapitalnih projekata, bilo u oblasti putne infrastrukture, ali i u oblasti drugih društvenih segmenata kakvi su školstvo, zdravstvo", kazao je Lukšić.

On je dodao da je ambicija Crne Gore, da u naredne dvije do tri godine kroz kapitalni budžet nastavi ozbiljna ulaganja i uloži nekih oko 150 miliona eura.

"Sve to se naravno naslaže i na priču oko auto puta, ali vjerujem da onog trenutka kada budemo imali opcije na bazi ekspertske analize ljudi angažovanih od strane evropske investicione banke možemo govoriti o daljim koracima revitalizacije tog projekta", kazao je Lukšić.

Crnogorski premijer govoreći na sastanku predsjednika Vlada centralne Evrope, kazao je “da čvrsto vjeruje da su forumi, poput ovog, od bitne pomoći za sve kreatore politike čiji je cilj da oblikuju odgovornu i prosperitetnu politiku. Napredak saradnje srednjovuropskih zemalja te Kine, u posljednjih nekoliko godina je vrlo pohvalan.

Galerija

Bonus video: