Danilović: Kad riješimo identitetska pitanja počinje nova era

Danilović je “Vijestima” rekao da Crna Gora, ako se postigne dogovor oko identitetskih pitanja, nikada više neće biti ista
87 pregleda 0 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Boris Pejović
Goran Danilović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.04.2012. 11:04h

Zamjenik predsjednika Nove srpske demokratije Goran Danilović rekao je da je moguće postići dogovor oko Ustava do juna, kada bi Crna Gora trebalo da počne pregovore o članstvu sa EU.

Danilović je “Vijestima” rekao da Crna Gora, ako se postigne dogovor oko identitetskih pitanja, nikada više neće biti ista.

“Nova bi nakon toga mogla da kaže da počinje nova era u Crnoj Gori. Sve do tada mi smo u situaciji da otvoreno kažemo da smo društvo neslobode i pritisaka. Do juna se može naći dogovor, jer dogovor kuću gradi kada je elita spremna da se dogovori. Spremni smo za to, jer kad popusti jedna strana može se doći do dogovora, a da niko ne bude gubitnik”, rekao je Danilović.

On je, komentarišući najavu Duška Marković da je DPS spreman za iznalaženje dogovora oko skraćenja himne i narodne zastave, ali ne i jezika, rekao da je u Crnoj Gori “postalo moderno vođenje politike toplo-hladno”.

"Nije mi drago što sam to čuo od Markovića, jer povezivati jezik sa građanskom Crnom Gorom i osporavati srpski nije smisleno"

“Treba biti precizan u stavovima. Za nas pitanje jezika nije pitanje identiteta, jer ne želimo da omalovažimo građane drugih nacionalnosti koji govore srpskim jezikom. To je pitanje osnovnih ljudskih prava i sloboda.

Nije mi drago što sam to čuo od Markovića, jer povezivati jezik sa građanskom Crnom Gorom i osporavati srpski nije smisleno. Marković bi možda trebalo da razmisli o predlogu šefa partije Mila Đukanovića da ne bude službeni ni crnogorski, nego državni, pa da u zakonskim aktima definišemo šta to znači”, rekao je Danilović.

On je rekao da i sam Marković zna primjere u Evropi koji demantuju da u državi ne može biti dva službena jezika: “A to što su spremni da popuste oko himne moraće da popuste potpredsjedniku partije, odnosno predsjedniku države. Nije to nikakav ustupak, već međusobni ustupci”.

PzP ne podržava

“PzP neće glasati za ustavne promjene, bez obzira na to hoće li biti dogovora oko identitetskih pitanja sa dijelom opozicije”, rekao je poslanik te partije Koča Pavlović, napominjući da je riječ o promjenama koje će biti isključivo kozmetičke prirode.

“Mi smatramo minimumom da vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić i predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica moraju odmah da odu i da Sudski savjet ne smije biti akcionarsko društvo nekoliko familija”, rekao je Pavlović.

“Mi smatramo minimumom da vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić i predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica moraju odmah da odu"

On je kazao “Vijestima” da je dogovor oko identitetskih pitanja do juna moguć, ali da to nije realno kada je riječ o dogovoru oko Ustava “jer će se uprkos dogovoru koji će se možda postići o identitetskim pitanjima pokazati da DPS nije spreman na izmjene pravosudnog modela”.

On smatra i da je DPS-u dogovorljivo sve što se može regulisat zakonom, a ne promjenama Ustava, što u PzP-u prepoznaju kao mogućnost dogovora oko himne i zastave.

U Liberalnoj partiji, međutim, smatraju da su pregovori vlasti i opozicije o promjenama Ustava u dijelu pravosuđa, koji su uslovljeni promjenom državnih simbola i himne, duboko uvredljivi za građane koji su na referendumu odlučili da žive u nezavisnoj državi. Lider te partije Andrija Popović rekao je da pregovori počinju da liče na pozorišnu predstavu pod naslovom „možemo se cjenkati oko himne i zastave ali ne oko jezika“.

Fišer kori opoziciju zbog uslovljavanja

Njemački ambasador u Crnoj Gori Pius Fišer rekao je da je reforma pravosudnog sistema toliko važna da ne smije biti uslovljavana drugim zahtjevima. On je rekao da je reforma pravosuđa u Crnoj Gori izuzetno važna prvenstveno za same građane, ali i za pristupanje EU.

“Očekujemo vidljivi napredak u reformi Ustava, što je neophodno za depolitizaciju procesa imenovanja članova Sudskog i Tužilačkog savjeta, vrhovnog državnog tužioca i predsjednika Vrhovnog suda“, naglasio je Fišer.

On je rekao da se nada da će politički akteri postići konsenzus kao i da će opozicija još jednom razmotriti da li da uslovljava reformu sudstva pitanjima koja nemaju nikakave veze sa tim.

Bonus video: