Vučević: Žene su diskriminisane u skoro svim sferama

Ona je dodala da žena može da bude lider i na lokalnom i državnom nivou
3 komentar(a)
DF SNP Bar, Foto: Koalicija DF-SNP
DF SNP Bar, Foto: Koalicija DF-SNP
Ažurirano: 22.05.2018. 16:23h

U susret lokalnim izborima, momenat je da se pomene položaj žena u politici. Na listi koalicije DF-SNP "Za grad koji volimo“ u Baru nalazi se dosta žena, i to je ohrabrujuće, saopštila je danas odbornička kandidatkinja Koalicije Slavica Vučević.

Ističući da ženska i muška prava nijesu izjednačena “jer su žene diskriminisane u skoro svim sferama”, ona je navela da ima primjera da poslodavac da otkaz ženi zato što se uda ili ostane trudna. Po zakonima u Crnoj Gori žene su ravnopravne u svemu ali u praksi se to ne primjenjuje, kaže Vučević i pita - ako više od polovine stanovništva čine žene, zašto na čelu Vlade ili države da ne bude žena.

"Ako je višak radnika u nekoj firmi - uglavnom su to žene. Ima slučajeva gdje kažu “ti si žena, a muž ti radi, on prihoduje”. Solidarnost na poslu je jako bitna u slučaju da žena bude ugrožena na radnom mjestu od strane poslodavca. Ekonomska samostalnost ženi pruža šansu da ne zavisi od muškarca, ali u Crnoj Gori nekretnine uglavnom se vode na muškarce", nastavlja Vučević.

Ona je dodala da žena može da bude lider i na lokalnom i državnom nivou.

"Zapadnoevropska civilizacija bila je vjekovima u dominaciji muškog svijeta i muških vrijednosti. Taj svijet bio je represivan u odnosu na ženu kao socio-kulturno biće. Emancipacijom žena dominacija muškaraca vjerovatno neće još dugo trajati, jer žena mora imati čvrstinu duha, da bi mogla da istraje u životu žena mora da poznaje sebe i da zna šta hoće. Žena ne može imati punoću lika, ako nije svoja. Kvalitetna lista u Baru, ostvariće dobar rezultat, a tome će doprinijeti i žene koje su i aktivno učestvovale u ovoj kampanji i koje će svoje znanje involvirati nakon izbora, aktivnim učešćem u svim sferama društveno-političkog života u Baru", zaključila je Vučević.

Bonus video: