Danilović: Dogovor oko himne je samo kupovina vremena

Pokušaj da se stvar zamaskira pričom o navodnom popuštanju oko himne je samo kupovina vremena, kazao je Danilović
77 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 24.04.2012. 18:10h

Najava ministra pravde Duška Markovića da bi se oko himne sa opozicijom lako mogao postići dogovor za potpredsjednika Nove Gorana Danilovića predstavlja kupovinu vremena.

“Pokušaj da se stvar zamaskira pričom o navodnom popuštanju oko himne je samo kupovina vremena. Svjedoci smo da je to neka vrsta unutarpartijskog kompromisa. I predsjednik Filip Vujanović misli isto kao opozicija da se moraju izbaciti djelovi koje je napisao ratni zločinac. I to nije nikakav kompromis, to je pitanje mentalne i istorijske higijene”, smatra Danilović.

On je pozvao Vladu da uzme iskustva modernih država koje su građanske i demokratske, a koje imaju više službenih jezika.

Potpredsjednik SNP-a Neven Gošović rekao je da su u njegovoj partiji uvjereni da će, nakon argumenata koje će iznijeti, doći do ravnopravnog tretmana srpskog i crnogorskog jezika, iako dijalog o tome suštinski još nije počeo.

“Za SNP je suštinski važno da se dijalog o svim Ustavnim promjenama nastavi u što je moguće kraćem roku. Čeka nas veliki posao, kako po pitanju Ustavnih promjena u oblasti pravosuđa, tako i u pogledu drugih identitetskih pitanja koja su pokrenuta, a koja su, po svojoj suštini, pitanja ljudskih prava”, rekao je Gošović.

Duško Marković: Teško je da imate dva službena jezika

Potpredsjednik Vlade Duško Marković rekao je da se u dijelu uslova opozicije oko podrške ustavnim promjenama, koji se tiču skraćenja himne, “nema ozbiljnih razloga za suprostavljenosti”.

On je, odgovarajući na pitanje “Vijesti” koliko je realno da DPS popusti pred zahtjevima opozicije oko identitetskih pitanja, zarad podrške ustavnim promjenama, rekao da je uvjeren da se, što se himne tiče, brzo može doći do rješenja.

“Teško kad je u pitanju službeni jezik, teško je da imate dva službena jezika. To je suprostavljeno konceptu Crne Gore kao građanske države. Pitanje narodne zastave je otvoreno pitanje i to je stvar koja će biti na stolu i o kojoj se može razgovarati, da li model koji će predložiti DPS ili evbentualno opozicija ostaje da se vidi tokom razgovora”, rekao ja Marković.

Govoreći o tome vjeruje li u dogovor oko promjena Ustava u granicama uslova koje je postavila opozicija, Marković je rekao da ne bi mogao da bude izričit.

“Teško je da neke zahtjeve opozicije sada možete prihvatiti, jer one zahtijevaju promjenu Ustava, posebno nekih članova Ustava koji podrazumijevaju ozbiljnu, pa i referendumsku proceduru.”

“Ono što mogu da saopštim kao svoje uvjerenje, iz razgovora koje smo imali sa predstavnicima opozicije, je da postoji spremnost i želja za kompromisom koji bi doveo do promjena Ustava u dijelu koji se odnosi na pravosuđe. Znači, zajednički je naš interes evropski put i početak pregovora u junu, ali su nam pozicije definitivno u političkom smislu različite. Ja vjerujem da će dijalog koji će se nastaviti pod pokroviteljstvom Vlade i premijera Igora Lukšića o promjenama Ustava u dijelu koji se odnosi na pravosuđe imati svoje pozitivno finale”, rekao je Marković.

Neka pitanja nijesu realna

On je rekao da podrška Predsjedništva DPS-a nastavku pregovora sa opozicijom znači posvećenost DPS-a dijalogu i kompromisu.

“Znamo da u crnogorskom društvu postoji niz otvorenih političkih pitanja. Neka pitanja nijesu realna, o nekima je realno voditi dijalog da bi Crna Gora u realnom periodu koji slijedi eliminisala različitosti i stvorila ambijent za ukupan društveni razvoj. DPS je posvećen dijalogu i kompromisu i u tom cilju je bila sinoćnja preporuka Predsjedništva”, rekao je Marković.

Istakao je i da u tom dijelu postoje određena ograničenja.

“Teško je da neke zahtjeve opozicije sada možete prihvatiti, jer one zahtijevaju promjenu Ustava, posebno nekih članova Ustava koji podrazumijevaju ozbiljnu, pa i referendumsku proceduru.”

“Sve ono što se može regulisati zakonom za nas je na stolu i o tome može da se razgovore ako bude bilo volje sa strane opozicije. Nijedna stvar nije odbačena, sve je otvoreno, ali je pitanje saglasja oko njih i načina njihove verifikacije”, zaključio je Marković.

Galerija

Bonus video: