Stigla direktiva - Vukotić i Radonjić ponovo u Savjetu

Neki razmišljaju o tužbi jer nijesu vrednovane stručne reference kandidata nego se samo glasalo o imenima
160 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.04.2012. 11:26h

Administrativni odbor glasovima parlamentarne većine odredio je dva kandidata za članstvo u savjetu Agencije za elektronske komunikacije.

Pored nekoliko inženjera koji su, po opštoj ocjeni sa prethodne sjednice odbora, imali odlične reference, partijska većina se odlučila da plenumu za imenovanje predloži dosadašnje članove savjeta - Milicu Vukotić i Anu Radonjić.

Uzalud su bile stručne reference drugih kandidata i to što se ne ispunjava uslov o petogodišnjem iskustvu u toj oblasti, Vukotićeva je glat prošla u prvom krugu glasanja i dobila potrebnu partijsku većinu.

“Biće zanimljivo kako će oni koji su glasali da pomenuta dama ispunjava uslov iskustva to objasniti ako neko od eliminisanih kandidata podnese tužbu sudu. Osim što je to izvedeno na katastrofalan način i tajnim glasanjem, još je poražavajuće to što parlament krši zakone koje donosi.

“Biće zanimljivo kako će oni koji su glasali da pomenuta dama (M. Vukotić) ispunjava uslov iskustva to objasniti ako neko od eliminisanih kandidata podnese tužbu sudu", kazao je Pavlović

U Zakonu piše da je uslov petogodišnje iskustvo, a većina se poziva na stav stručne službe i kao iskustvo prihvata to što je neko pisao o telekomunikcijama. To jasno pokazuje kako stvari funkcionišu”, kaže Koča Pavlović, član odbora i poslanik PzP-a.

Za Velizara Kaluđerovića nije problematično to što je odbor u petak tajno glasao - kaže da je, tehnički, javno glasanje u situaciji, gdje se od 11, biraju dva člana, mnogo komplikovanije.

“Mnogo je ozbiljniji problem kvalitet izbora. Odavno nije bilo konkursa sa više odličnih kandidata. Neki od njih su imali odlične biografije i reference, ali je sve uzalud kad dođe direktiva parije za koga da se glasa.

Ne želim da izdvajam, ali jedan od kandidata Žilbert Tafa je doktorant tehničkih nauka i ima briljantnu biografiju i ne može da prođe, jer je partija već odlučila ko će da bude izabran”, kaže Kaluđerović.

Upravo on je bio konkurencija Radonjićevoj u drugom krugu glasanja. Na kraju, opet je presudila partijska većina. Radonjić je dobila šest glasova, Tafa četiri a dva listića su bila nevažeća.

Partija donosi odluke, zakonska procedura je formalnost

Osim Vukotić i Radonjić, za dva mjesta u Savjetu, koja su ostala upražnjena prije četiri mjeseca konkurisali su elektroinženjeri Predrag Boljević, Mirko Brnović, Dejan Jovanović, Momčilo Kojović, Nikola Radunović, Srđan Čović i Žilbert Tafa, pravnik Igor Vujačić i ekonomista Danijela Papić.

Većina inženjera koje su “Vijesti” pitale za komnetar odluke Odbora, kazali su da će sačekati zvanično obavještenje Odbora sa obrazloženjem.

"Ne želim da izdvajam, ali jedan od kandidata Žilbert Tafa je doktorant tehničkih nauka i ima briljantnu biografiju i ne može da prođe, jer je partija već odlučila ko će da bude izabran”, kaže Kaluđerović

Neki već razmišljaju o tužbi Upravnom sudu jer je, kako kažu, prekšen Zakon, zato što nijesu vrednovane stručne reference prijavljenih kandidata nego se samo glasalo o imenima.

"Ohrabrujem odlične kandidate da kod nadležnih institucija provjere pravnu valjanost i kvalitet ovog izbora", kaže Kaluđerović.

Predsjednik odbora Radivoje Nikčević u ponedjeljak nije omogućio "Vijestima" da dobiju odgovore na pitanja kako su izbrane Vukotić i Radonjić i po kojim referencama.

Prvo se oko 14 sati javio na telefon, kazavši da će do 16 sati biti na sastanku. Kasnije nije odgovarao na pozive i sms "Vijesti".

Izbor dva nedostajuća člana savjeta odlaže se mjesecima, jer vlast, prema nezvaničnim informacijama, ne želi da u Agenciju "zaluta" neko ko bi mogao još više učiniti javnim rasipništvo u ovoj instituciji.

Bonus video: