Kočan: Đukanović je najviše dobio od ratova

“U ratove je ušao u džemperu, a danas je višestruko bogatiji nego svi premijeri zemalja EU zajedno"
99 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.04.2012. 07:35h

Tokom ratova 90-tih godina u Crnoj Gori se desila buržoaska revolucija u kojoj su gospodari rata opljačkali vlastite podanike, izjavio je urednik nedjeljnika “Monitor“ Esad Kočan.

On je u intervjuu za sarajevski nedjeljnik “BH dani” kazao da predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović najveći dobitnik ratova koje je vodio Slobodan Milošević.

“U ratove je ušao u džemperu, a danas je višestruko bogatiji nego svi premijeri zemalja EU zajedno. Suvereno kontroliše državnu vlast i podzemlje. Danas, iako je formalno samo predsjednik vladajuće partije, ima veću moć nego što su je ikada imali Milošević ili Tuđman. Njegova porodica, prijatelji i kumovi, od kojih se mnogi nalaze ili na međunarodnim potjernicama ili su pod istragama u nekim od zemalja u okruženju, kontrolišu devedeset odsto resursa Crne Gore”, kazao je Kočan.

Ugrožena bezbjednost novinara

On je ocijenio da će zbog ukazivanja na pravo lice Đukanovićevog režima nezavisni mediji u Crnoj Gori biti pod još većim pritiskom. Podsjećajući na brojne nerazjašnjene napade na novinare, Kočan je upozorio da je ugrožena bezbjednost i život novinara koji profesionalno rade svoj posao.

Atmosferi u kojoj je dozvoljeno progoniti neistomišljenike, tvrdi on, doprinijele su Đukanovićeve javne poruke ali i kampanja koju sprovodi državni dnevnik “Pobjeda”. Uredništvo tog dnevnika, smatra on, pomjerilo je granice u crnogorskom novinarstvu objavljujući “brutalne uvrede i rovareći po privatnosti”.

Kočan smatra da će zbog toga, ukoliko dođe do najavljene privatizacije, “Pobjedu” moći da kupi samo onaj ko je spreman da nastavi istom matricom.

“Đukanović će dati 'Pobjedu' samo onome ko bude pristao da čuva njegovo opljačkano blago i ko bude spreman da spira njegove krvave tragove. Njemu treba vjerno sredstvo propagande, jer on želi da trajno kontroliše crnogorsko društvo”, smatra on.

Galerija

Bonus video: