Za Savjet Evrope Đukanović i dalje optužen za šverc

U fusnoti preliminarnog izvještaja najstarije panevropske organizacije o Crnoj Gori bivši premijer označen kao osumnjičeno lice
69 pregleda 0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Luka Zeković
Milo Đukanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.04.2012. 08:23h

Predsjednik DPS-a Milo Đukanović dovodi se u vezu sa organizovanim kriminalom i švercom cigareta u preliminarnom izvještaju Savjeta Evrope o ispunjavanju obaveza Crne Gore prema toj međuanrodnoj organizaciji.

U fusnoti povjerljivog dokumenta dostavljenog članovima Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, u koji su "Vijesti" imale uvid, konstatuje se da je Đukanović prošle godine ponovo izabran za šefa DPS-a, te da je protiv njega i dalje na snazi optužnica za "organizovani kriminal i šverc cigareta", koju je podiglo tužilaštvo u Bariju.

Tužilaštvo u Bariju je, nakon deset godina istrage, 2009. godine "arhiviralo" optužnicu protiv Đukanovića zbog šverca duvana i mafijaškog udruživanja, s obzirom na to da je imao diplomatski imunitet, ali se i dalje vode procesi protiv njegovih saradnika Dušanke Jeknić Pešić, Veselina Barovića, Branislava Brana Mićunovića i Branka Vujoševića.

Italijanski tužilac za borbu protiv mafije Đuzepe Šelzi, koji zastupa optužbe za međunarodni šverc cigareta, rekao je prošle godine da će tamošnji pravosudni organi odlučiti što će biti sa optužbama protiv Đukanovića.

U preliminarnom izvještaja o ispunjenju dužnosti i obaveza Crne Gore, koji su početkom januara napisali izvjestioci Komiteta za monitoring Savjeta Evrope Žan Šarl Gardeto i Serhije Holovati, piše da je zvanična Podgorica pokazala solidne rezultate u proaktivnim istragama, procesuiranju i osudama u slučajevima korupcije na svim nivoima.

U dokumentu se kao primjer navodi presuda načelniku i službenicima kotorske Uprave za nekretine zbog primanja mita i zloupotrebe službenog položaja, presuda bivšem sudiji višeg suda u Bijelom Polju zbog primanja mita, ali i optužnice protiv bivšeg gradonačelnika Budve Rajka Kuljače i njegovih saradnika zbog afere "Zavala".

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: