SNP podnio tužbu protiv Mugoše

Preduzeće Carine 2002. postalo je vlasnik zemljišta na Starom aerodromu za 13,5 miliona eura, da bi malo kasnije neposrednom pogodbom Carine dobile zemljište za 2,5 miliona eura
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.04.2012. 18:11h

Deset odbornika SNP-a podnijelo je tužbu Upravnom sudu protiv gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše u vezi sa slučajem Carine, saopštio je poslanik te partije Velizar Kaluđerović.

"Deset odbornika SNP-a u skupštini glavnog grada podnijelo je Upravnom sudu tužbu protiv gradonačelnika glavnog grada kao donosioca po nama nezakonite odluke o prenosu prava na nešto više od 15 000 metara kvadratnih građevinskog zemljišta u već poznatom slučaju na Starom aerodromu preduzeću Carine", kazao je Kaluđerović.

Odbornik SNP-a u Skupštini Glavnog grada, Aleksa Bečić naveo je da gradonačelnik ovih dana pokušava da obmane javnost, opovrgavajući da se radi o tajanstvenom sporazumu time što je, odgovarajući na pet odborničkih pitanja, javnost bila upoznata sa svime

"Učinio je to gradonačelnik kao organ koji za to nije nadležan, za to je nadležna isključivo skupština Glavnog grada, učinio je to neposrednom pogodbom, bez javnog konkursa, u proceduralnom smislu na istovjetan način kako to je to bilo 2007. godine, a to je Vrhovni sud Crne Gore svojom presudom proglasio kao nezakonito", kazao je on.

"Ugovorom između Glavnog grada i Carina iz 2002. godine, gdje su na osnovu odluke gradonačelnika prodate građevinske parcele koje gradonačelnik pokušava da predstavi da je moglo da se realizuje neposrednom pogodbom, jer se radi o dokompletiranju. Očigledno je scenario ovakve prodaje na duže vrijeme pripremljen", objasnio je Kaluđerović.

Odgovarajući na odbornička pitanja pokušao da obmane javnost

Odbornik SNP-a u Skupštini Glavnog grada, Aleksa Bečić naveo je da gradonačelnik ovih dana pokušava da obmane javnost, opovrgavajući da se radi o tajanstvenom sporazumu time što je, odgovarajući na pet odborničkih pitanja, javnost bila upoznata sa svime.

TV Vijesti, Danijela Lasica

"A dva od tih pet pitanja se odnose na period prije potpisivanja sporazuma, a ostala tri nakon toga i oni su direktan dokaz da se radi o tajanstvenom sporazumu, jer na njih odbornici nijesu dobili adekvatan odgovor", kazao je Bečić.

On je podsjetio da je 2007. godine, licitacijom, preduzeće Carine postalo vlasnik zemljišta na Starom aerodromu za 13,5 miliona eura, da bi malo kasnije neposrednom pogodbom Carine dobile zemljište za 2,5 miliona eura.

"Kada su oni postali vlasnik zemljišta, na tim parcelama, shodno Detaljnom urbanistničkom planu bila je predviđena namjena - servisi i skladište. Međutim, kada zemljište prelazi u vlasništvo Carina dolazi do izmjena i dopuna DUP-a, kojima se predviđa da se na njima može izgraditi preko 72 hiljade metara kvadratnih stambenog prostora bez podzemnih prostorija", precizirao je Bečić.

On je kazao da je vjerovatno neko imao visok stepen motivacije da nešto što vrijedi 20 miliona eura omogući da se ustupi nekome za 2,5 miliona eura.

Galerija

Bonus video: