Šmit: Moraćete kao Hrvati da očistite prljave ćoškove

On je, u razgovoru za “Vijesti” kazao da ima utisak da u Crnoj Gori postoje strukture koje ne žele da se dođe do uspjeha u evopskim integracijama
0 komentar(a)
Šmit Lukšić, Foto: Duško Miljanić
Šmit Lukšić, Foto: Duško Miljanić
Ažurirano: 17.04.2012. 08:01h

Na putu u Evopsku uniju i u Crnoj Gori će morati da se očiste neki “prljavi ćoškovi”, kao i u Hrvatskoj prije nekoliko godina, poručio je Kristijan Šmit, parlamentarni državni sekretar u Federalnom ministarstvu odbrane Njemačke.

On je, u razgovoru za “Vijesti” u pauzi GLOBSEC-a u Bratislavi, kazao da ima utisak da u Crnoj Gori postoje strukture koje ne žele da se dođe do uspjeha u evopskim integracijama.

“Znam da Vlada i znam da građani žele da taj put bude uspješan, ali imam utisak da svi to ne žele”, kazao je Šmit.

On je saopštio da je veoma impresivan razvoj Crne Gore, imajući u vidu da je prošlo samo šest godina od referenduma za nezavisnost, te da već postoji mogućnost da se otvore vrata Evopske unije. To je, po njegovom mišljenju, u prvu ruku prednost, ali isto tako i izazov. Uz podsjećanje da Crna Gora očekuje pozitivnu odluku o početku pregovora o članstvu sa EU, on je kao vrlo pozitivnu stranu naveo činjenicu da Crna Gora već koristi euro kao zvaničnu valutu.

Osvrćući se na činjenicu da sa obje briselse adrese, i iz EU i iz NATO-a stižu poruke da Crna Gora mora da intenzivira borbu protov organizovanog kriminala i korupcije, te da omogući dosljedno poštovanje zakona, Šmit je ocijenio da je to čest i konstantan problem u zemljama u tranziciji.

“Rješenje tog problema je jedna od esencija toga kako postati član evopskih integracija. Imam dosta povjerenja u crnogorske vlasti da će biti aktivne u tome da počnu pregovore upravo u tom sektoru. To će doprinijeti rješavanju tog izazova”, naglasio je Šmit.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: