Goati: Parlament može doprinijeti borbi protiv korupcije

Sa druge strane, rekao je on, nije siguran da će efikasnost, učinak tog odbora mjeriti mjesecima
0 komentar(a)
Vladimir Goati, Foto: Blic.rs
Vladimir Goati, Foto: Blic.rs
Ažurirano: 16.04.2012. 12:14h

Parlament bi, ukoliko bude bude organizaciono ustrojen ka borbi protiv korupcije, mogao ojačati front protiv te pojave, ocijenio je predsjednik Transperensi Internešenel Srbije, Vladimir Goati.

Preporukama zajedničke Deklaracije Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Crne Gore predviđeno je da Crna Gora mora formirati posebno parlamentarno radno tijelo koje će nadgledati borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Komentarišući preporuku POSP-a, Goati je rekao da će mnogo toga o čemu se u javnosti priča, a što prolazti pored tužilaštva i policije, privući pažnju poslovnika, ukoliko parlament bude organizaciono ustrojen ka borbi protiv korupcije.

"I u tom smislu ni malo ne sumnjam da je dovoljno važna tema, da bi bila formirana i parlamentarna komisija i da će ona u svakom slučaju ojačati front borbe protiv korupcije", kazao je Goati agenciji MINA.

Sa druge strane, rekao je on, nije siguran da će efikasnost, učinak tog odbora mjeriti mjesecima.

"Trebaće prilično vremena da prođe prije prvih učinaka u tom pogledu, prije su godine neka mjera, nego mjeseci. Nijesam uvjeren da to može da bude dovoljno brzo i mjereno nekim mjesecima", naveo je on.

Komentarišući primjer hapšenja bivšeg hrvatskog premijera Iva Sanadera, Goati je rekao da mi nemamo takvih primjera.

"Ali sam skoro uvjeren da takva praksa postoji, samo nemamo dovoljno nepristrasno, oštro oruđe u pravu da sankcioniše političku korupciju i mislim da je to podsticaj, jer mislim da je to Ahilova peta čitavog regiona, naročito zemalja bivše Jugoslavije i onih koje su bile pod Turskom", rekao je on.

"Tako da ne vjerujem da će se Srbija i Crna Gora mnogo, kad je riječo budućim preporukama Evrope, razlikovati".

Bonus video: