Kongresmen Piters: Tuzi treba da budu opština

On je odbacio primjedbe da Tuzi ne ispunjavaju ekonomske uslove za formiranje opštine, navodeći da Crna Gora ima i manjih i siromašnijih opština
0 komentar(a)
Geri Piters, Foto: Atr.rollcall.com
Geri Piters, Foto: Atr.rollcall.com
Ažurirano: 16.04.2012. 07:14h

Crnogorska Vlada treba ozbiljno da razmotri zahtjev predstavnika američkog Kongresa da se Tuzima obezbjedi status punopravne opštine, kazao je američki kongresmen Geri Piters.

Piters je ranije, uz kongresmene Eliota Endžela i Žan Smit, poslao pismo premijeru Igoru Lukšiću u kome se zahtjeva da se Tuzima obezbijedi status punopravne opštine.

Oni su tada poručili da od Vlade očekuju da započne dijalog sa predstavnicima Albanaca u Crnoj Gori.

Predstavnik demokrata u američkom kongresu je u intervju za magazin “Bota sot”, pojasnio da od Vlade Crne Gore očekuje da uvaži zahtjeve kongresmena zbog podrške koju su joj SAD do sada pružile.

“Mislim da je veoma važno da se Albancima u Tuzima pruži mogućnost da dokažu da su sposobni da vode lokalnu samoupravu. Treba im obezbjediti sve uslove za to”, kazao je Piters.

On je odbacio primjedbe da Tuzi ne ispunjavaju ekonomske uslove za formiranje opštine, navodeći da Crna Gora ima i manjih i siromašnijih opština

On je odbacio primjedbe da Tuzi ne ispunjavaju ekonomske uslove za formiranje opštine, navodeći da Crna Gora ima i manjih i siromašnijih opština. Piters smatra da crnogorska vlast mora shvatiti da Tuzi kongresmeni podržavaju zahtjeve stanovnika Malesije jer taj dio Crne Gore ispunjava uslove za formiranje punopravne opštine.

“Na to smo ukazali u pismu Lukšiću podsjećajući ga da su Albanci imali značajnu ulogu u vraćanju crnogorske nezavisnosti, zbog čega sa njima treba razvijati dijalog. Najbolji način da se ta volja pokaže je davanje Tuzima statusa opštine”, kazao je Piters.

Bonus video: