Kentera: Pojedinci moraju da shvate da je njihovo vrijeme prošlo

"Državi najviše posla ostalo u domenu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou"
81 pregleda 0 komentar(a)
Savo Kentera, Foto: Arhiva "Vijesti"
Savo Kentera, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 15.04.2012. 16:47h

Crna Gora još nije ispunila uslove za ulazak u NATO, ocijenio je predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore Savo Kentera, navodeći da država najviše pažnje mora posvetiti borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou.On je kazao da naredni samit Sjeverno – Atlantskog pakta u Čikagu neće biti samit proširenja, i zato nije bilo realno očekivati da Crna Gora dobije poziv za članstvo.

Takvi pojedinci kojima je lična korist ispred interesa države, moraju shvatiti da je njihovo vrijeme prošlo

"Sve i da se radilo o samitu proširenja, moramo biti realni i shvatiti da Crna Gora nije još uvijek ispunila uslove za ulazak u Alijansu. U NATO ne ulazi samo Ministarstvo odbrane i Vojska već čitava država, i dok god ne postoji minimum demokratije koji je neophodan za članstvo, Crna Gora neće ući u taj savez", rekao je Kentera.Neophodno je, kako je naveo, nastaviti, još intezivnije, sa reformama svih segmenata društva kako bi ispunili uslove i za par godina eventualno dobili poziv za članstvo.Kentera je ocijenio da je državi najviše posla ostalo u domenu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou. To je, kako je dodao, istovremeno i jedan od ključnih uslova za ulazak u Evropsku uniju."Sada se može vidjeti koliko su ulazak u EU i NATO komplementarni procesi, iako do sada mnogi nijesu vjerovali u to. Većina građana računala je na to da je ulazak u NATO samo pitanje dana i da će Crna Gora postati članica bez obzira na ispunjavanje određenih standarda", precizirao je Kentera.Prema njegovim riječima, jasno je da NATO od Crne Gore zaista traži ispunjavanje minimuma uslova koji su neophodni za članstvo. "Takođe, neophodno je nastaviti sa reformama u bezbjednosnom sektoru".

Neophodne korijenite promjeneUpitan koji će faktori najviše uticati na članstvo Crne Gore u Alijansi, Kentera je rekao da će to najviše zavisiti od spremnosti države da se istinski posveti korijenitim reformama. "I da pokažu volju da zaista žele pristupanje Savezu"."U ovom momentu na žalost još uvijek postoje određeni segmenti društva koji ne žele dobro Crnoj Gori i koji su spremni radi svojih ličnih interesa podrediti interese države", ocijenio je on.

Međutim, kako je dodao, takvi pojedinci kojima je lična korist ispred interesa države, moraju shvatiti da je njihovo vrijeme prošlo."I da će vrlo brzo morati da se pomire sa činjenicom da Crna Gora postaje demokratsko društvo u kome neće biti mjesta za one koji ne žele napredak i prosperitet svojoj državi i budućim generacijama", kazao je Kentera.On smatra da je proces integracije u NATO I EU došao do faze kada je praktično nezaustavljiv. "I može biti samo usporen ali nikako i spriječen od strane bilo kog pojedinca ili određenih interesnih grupa".

"U ovom momentu na žalost još uvijek postoje određeni segmenti društva koji ne žele dobro Crnoj Gori i koji su spremni radi svojih ličnih interesa podrediti interese države"

Očekuje veću podršku građanaKomentarišući trenutnu podršku javnog mnjenja od 30 odsto za ulazak u Alijansu, Kentera je kazao da je siguran da će građani kada shvate sve prednosti članstva većinski podržati taj process.On očekuje da će podrška javnosti za člasntvo u NATO-u pred sam ulazak u savez biti preko 50 odsto . Kentera smatra da se na čelnim pozicijama u bezbjednosnom sektoru nalaze pojedinci koji su sposobni das provedu neophodne reforme. "To kažem sa punim pravom i na osnovu onoga u što sam se mogao i lično uvjeriti, veoma je bitno da se nastavi sa svim projektima koji su započeti, kao i da se ojačaju veze sa našim partnerima. Da bi ti ljudi mogli nesmetano i kvalitetno obavljati svoj posao neophodno je i da imaju istinsku i jaku političku podršku", zaključio je on

Bonus video: