Ranka Čarapić naređuje, Slobo Leković izvršava

Čarapić je Lekoviću uputila zahtjev 23. marta, na osnovu čega je predsjednik Komisije nedavno tražio od MANS-a da oni dokažu da je državna tužiteljka uticala na svoje podređene
125 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.04.2012. 08:04h

Vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić zatražila je od predsjednika za sprečavanje sukoba interesa Slobodana Lekovića da pokrene postupak protiv nje po inicijativi MANS-a, ali da od te NVO prvo zatraži dopunu podneska, u kome je optužuje da su je lični interesi spriječili da profesionalno obavlja posao.

Čarapić je Lekoviću uputila zahtjev 23. marta, na osnovu čega je predsjednik Komisije nedavno tražio od MANS-a da oni, između ostalog, dokažu da je državna tužiteljka uticala na svoje podređene da ne postupaju prema pojedincima i firmama sa kojima je povezan njen suprug Budimir Čarapić.

"Samo inicijativa omogućiće mi izjašnjenje na osnovu kojeg bi se mogao pokrenuti postupak dokazivanja teških optužbi iznijetih u medijima i dijelom u podnijetom podsnesku, što je nadam se, u interesu svih - MANS-a, državnog tužilaštva, Komisije i mom lično", saopštila je Čarapić u pismu Lekoviću, koje su "Vijesti" dobile iz tužilaštva.

Slobodan Leković

Predsjednik Komisije juče nije odgovarao na pozive redakcije "Vijesti", ali ni na SMS poruke.

MANS je nedavno prijavio Čarapić Komisiji, smatrajući da je u konfliktu interesa zbog poslovnih veza svog supruga Budimira Čarapića, vlasnika firme "Comexport" sa gradonačelnikom Podgorice Miomirom Mugošom, KAP-om i drugima, a protiv kojih tužilaštvo nije reagovalo.

Čarapić u pismu napominje da je zainteresovana da inicijativa obuhvati sve slučajeve sumnji o postojanju sukoba interesa, zbog toga što je privatni pretpostavila javnom interesu

Čarapić naglašava da ona zbog toga nije u mogućnosti da se izjasni jer nema svih činjenica.

“Iz predloženih dokaza proizilazi da je inicijativa motivisina istraživanjem MANS-a „Pod lupom“, koje su dnevni listovi 'Vijesti' i 'Dan' 3. marta, pod naslovom 'Ranka žmuri Budo naplaćuje'. U međuvremenu 'Dan' 17. marta u drugom dijelu ovog istraživanja pod naslovom 'Ranka zaratila s policijom jer su joj privodili sinove', iznosi brojne sumnje u postojanje sukoba interesa povodom poslova koje je na javnim tenderima dobijala firma 'Comexport', čiji je vlasnik moj suprug, pa sam veoma zainteresovana da zbog utvrđivanja istinitog činjeničnog stanja i zaštite ugleda državnog organa kojim rukovodim, mog i ugleda moje porodice, inicijativa bude dopunjena", saopštila je Čarapić.

Čarapić zainteresovana da se istraže sve sumnje u vezi njenog privatnog interesa

Čarapić u pismu napominje da je veoma zainteresovana da inicijativa obuhvati sve slučajeve sumnji o postojanju sukoba interesa, zbog toga što je privatni pretpostavila javnom interesu, jer će se jedino na taj način stvoriti mogućnost da se u zakonom propisanom postupku dokažu ili ospore sumnje”.

"Ukoliko zahtjev MANS-a ne bi bio dopunjen, tako što bi obuhvatio sve slučajeve u kojima sam prema iznijetim sumnjama privatni interes pretpostavila javnom, dogodilo bi se da brojne sumnje ostanu neistražene, što bi ostavilo prostor da se i nakon postupka pred Komisijom i eventualno Upravnim sudom Crne Gore, piše i govori na istu temu", zaključila je Čarapić.

Galerija