CDT: Partije i opštine i dalje krše zakon, nadležni organi ćute

CDT je, kako je rekla Milica Kovačević, zabrinut da zbog ovakvog pristupa nadležnih organa neće doći do unapređenja transparentnosti finansiranja partija
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.04.2012. 10:54h

Brojne stranke i opštine prekršile su Zakon o finansiranju političkih partija tokom prva tri mjeseca ove godine, a nadležni državni organi nijesu uložili dovoljno napora da poboljšaju implementaciju tog akta, ocijenjeno je iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).Predsjednik te nevladine organizacije Milica Kovačević kazala da je da većina opština nastavlja sa praksom neisplaćivanja novca za redovan rad partija na lokalnom nivou. "Takođe, političke partije nastavljaju sa praksom neobjavljivanja izvještaja u skladu sa zakonom. Čak i kad se neka odredba zakona i ispoštuje, rokovi iz zakona se ne ispoštuju“, rekla je Kovačević na konferenciji za novinare.Prema njenim riječima, nadležni državni organi nastavljaju sa praksom nečinjenja i pasivnim pristupom odnosom prema problemima u finansiranju političkih partija.

CDT je, kako je rekla, zabrinut da zbog ovakvog pristupa nadležnih organa neće doći do unapređenja transparentnosti finansiranja partija i uvođenja kontrole u tu oblast. „Nalazi monitoringa CDT-a pokazuju da su u toku prva tri mjeseca primjene Zakon o finansiranju političkih partija prekršile brojne političke partije i crnogorske opštine, a od nadležnih državnih organa nijesmo vidjeli dovoljno uloženog napora da implementacija zakona bude bolja“, kazala je Kovačević.

U februaru samo tri opštine radile po zakonuOna je podsjetila da je Zakonom predviđeno da se partijama isplaćuje novac svakog mjeseca, navodeći da se na državnom nivou ta zakonska odreba poštuje. „Međutim, opštine nastavljaju sa praksom neredovnih ili neblagovremenih uplata sredstava partijama“, kazala je ona.

Nadležni državni organi nastavljaju sa praksom nečinjenja

Kovačević je saopštila da je novac opredijeljen za januar isplaćen u skladu sa zakonom samo u Nikšiću, Bijelom Polju, Danilovgradu, Tivtu, Andrijevici i Podgorici.Ona je navela da je novac za februar u zakonom predviđenom roku isplaćen partijama u samo tri opštine – Bijelom Polju, Danilovgradu i Podgorici.

"U sedam opština – Andrijevica, Berane, Herceg Novi, Kotor, Mojkovac, Nikšić i Tivat, sredstva su partijama isplaćena nakon isteka zakonskog roka. Opštine Budva i Pljevlja još nijesu dostavile informaciju o prenosu sredstava partijama u tim opštinama za februar“, navela je Kovačević.

Bonus video: