Glasovi Pokreta otišli u SNP i DPS

U novom sazivu tivatskog parlamenta, DPS će imati 12 odbornika, SDP 5, po četiri HGI i SNP, Nova tri, koalicija DSS-SSR dva, a Liberalna paritja (LIGA) i PzP po jednog
0 komentar(a)
izbori Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
izbori Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 12.04.2012. 07:05h

Tivatski SDP pobijedio je DPS u njegovoj igri – projektu „siguran glas“, ispostavilo se nakon što su lokalni odbori učesnika prošlonedjeljnih lokalnih izbora napravili prve analize glasanja po biračkim mjestima.

U Tivtu je i SNP ostvario rast sa dva na četiri odbornika, zahvaljujući bivšim glasačima PzP-a i nešto manje Nove, dok je u Herceg Novom DPS, koji je imao oko 1000 glasova više nego prije četiri godine, najvjerovatnije porastao uz pomoć nekadašnjih pristalica PzP-a i Demokratskog centra Boke, koji nije prešao cenzus.

U novom sazivu tivatskog parlamenta, DPS će imati 12 odbornika, SDP 5, po četiri HGI i SNP, Nova tri, koalicija DSS-SSR dva, a Liberalna paritja (LIGA) i PzP po jednog.

Prema tvrdnjama upućenih, DPS-ov projekat „siguran glas“ SDP je ovog puta odradio do perfekcije, politički koristeći to što njihovi ljudi upravljaju aerodromom, JP “Vodovod i kanalizacija“, Turističkom organizacijom, MUP-om

DPS nije uspio da na birališta izvede sve svoje glasače jer, što potvrđuju i u opoziciji, njihovi aktivisti nijesu pokazali ni približan nivo revnosti. Ni izgled izborne liste nije doprinio animiranju Tivćana. Guranje u prvi plan nekih koji su se premijerno pojavili na listi DPS, a ranije su godinama nosili kampanje opozicionih stranaka, DPS-u je izgleda nanijelo više štete nego koristi.

Šteta je za njih mogla biti i veća da je NS, kojem je nedostajalo 17 glasova da uđe u parlament, prešla cenzus, što bi značilo da bi DPS pao na 11 mandata. Koordinator njihovog štaba Predrag Nenezić obećavao je da će doći do 17.

Kao u Herceg Novom, gdje je sa 1550 došao na 860, PzP je i u Tivtu zabilježio pad na 218 glasova, čak 412 manje nego 2008. Što se tiče najvećeg bokeškog grada, DPS je sa 11 dospio do 14 odbornika, a na njihove glasače izgleda nijesu uticale neuspjele privatizacije Boke, PKB-a, Južnog Jadrana...

U rukovodstvu lokalnog DPS tvrde da im je nove glasove donio dobar izborni program, stručni i kvalitetni ljudi, sigurna saradnja sa državnim organima i osvježena lista, dok iz suprotnog tabora upozoravaju da je 450 građana izbrisano sa biračkog spiska jer nijesu ostvarili pravo na državljanstvo i da je bar za 100 Novljana sa starim ličnim kartama bilo onemogućeno glasanje. U SNP-u tvrde da su preko 75 odsto tih građana bili njihovi birači.

Radnici koji su za propast optuživali DPS, bili na promocijama te stranke

Još nerazjašnjena kupovina ličnih dokumenata baca sumnju na izborni rezultat u Herceg Novom, ali i (nedokazani) pritisci u državnim preduzećima i ustanovama na zaposlene da glasaju za DPS, koji ipak nije uspio da preotme vlast Milićevoj stranci.

Ono što je za posebnu analizu je prisustvo radnika propalih firmi na promocijama DPS-a. Oni koji su za lošu privatizaciju, propast i loše stanje svojih firmi optuživali aktuelnu vlast na čelu sa DPS-om, nerijetko noseći zastave i transparente, prisustvovali su skupovima najjače partije, posebno kada je na njima govorio njen lider Milo Đukanović. Riječ je o nekim radnicima “Prvoborca” i HTP “Boka”.

Iako je komentar jedne Novljanke „Ja bih da ovi odu, a da oni ne dođu“ naišao na velike simpatije, apstinencije birača, koja bi značajnije uticala na rezultate izbora, nije bilo.

Bonus video: