Vujanović konkuriše Lukšiću za premijera

Vujanović je neuobičajeno odsječnim javnim nastupima u posljednjih godinu i po, koji su često bili suprotstavljeni stavovima ostalih članova rukovodstva DPS-a
0 komentar(a)
Igor Lukšić Filip Vujanović, Foto: Luka Zeković
Igor Lukšić Filip Vujanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.04.2012. 08:19h

Nakon lokalnih izbora u Tivtu i Herceg Novom, DPS očekuju ubrzane pripreme za parlamentarne izbore, planirane za septembar ili oktobar, i istovremeno vaganje kadrovskih rješenja za najviše funkcije, što može otvoriti bolne dileme u vladajućoj partiji.

U DPS-u se sve glasnije pominje mogućnost povratka Filipa Vujanovića na čelo Vlade, dok izvori "Vijesti" iz DPS-a napominju u neformalnim razgovorima da ne treba smatrati sigurnim da će aktuelni premijer Igor Lukšić biti otpisan. Bilo koja treća opcija za sada ne djeluje realno.

Iako su parlamentarni izbori načelno planirani tek za pet mjeseci, u DPS-u će morati da rasporede karte daleko ranije, naročito ako istog dana budu održani i prijevremni predsjednički izbori.

Vujanović je neuobičajeno odsječnim javnim nastupima u posljednjih godinu i po, koji su često bili suprotstavljeni stavovima ostalih članova rukovodstva DPS-a, demonstrirao da može napraviti probleme Đukanoviću ako šef DPS-a krene odlučnije da ga politički neutrališe, kao što je to uradio sa drugim potpredsjednikom DPS-a Svetozarom Marovićem.

Suštinski, Vujanović je tako i javno poslao poruku Đukanoviću da se neće odreći visoke državne funkcije, te da treba da dobije treći mandat šefa države. U suprotnom, Vujanović računa na funkciju premijera ukoliko prevlada mišljenje da ne može ponovo biti kandidat DPS-a za predsjednika Crne Gore zbog ustavnih ograničenja.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: