Vlada: Vuksanović nije imenovan nego samo određen

“Imenovanje direktora Uprave policije izvršiće se na način i u proceduri kako je to predviđeno Zakonom”, rekao je Spaić agenciji MINA
118 pregleda 0 komentar(a)
Božidar Vuksanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Božidar Vuksanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 11.04.2012. 06:49h

Opozicione partije i dio civilnog sektora nazvali su ismijavanjem pravnog sistema odluku Vlade da opet imenuje Božidara Vukasnovića za vršioca dužnosti direktora Uprave policije i to istoga dana kada je, po tužbi SNP, objavljena presuda Upravnog suda da je Vuksanović prethodno nezakonito izabran jer pravni sistem ne poznaje institut “vršioca dužnosti”.

S druge strane, iz Vlada je juče saopšteno da je Vuksanović samo “određen” za vršioca dužnosti šefa policije, a ne imenovan, i da je to u skladu sa odlukom Upravnog suda. Savjetnik premijera za regulatornu reformu i pravna pitanja Srđan Spaić kazao je da se u javnosti “namjerno ili nenamjerno naglavaša da je Vlada ponovo imenovala, a ne odredila Vuksanovića za vršioca dužnosti, želeći da se time stvori utisak da je Vlada postupila nezakonito”.

“Imenovanje direktora Uprave policije izvršiće se na način i u proceduri kako je to predviđeno Zakonom”, rekao je Spaić agenciji MINA.

Vlada je, prilikom ponovnog imenovanja Vuksanovića na telefonskoj sjednici i uz glasove ministara iz redova SDP-a, pozvala na uredbu koju je usvojila u međuvremenu, nakon što je SNP predao tužbu Upravnom sudu, ali opozicija i stručna javnost upozoravaju da je i to nezakonito jer uredba nema veću snagu od zakona.

Očigledno i dalje traju partijsko- političke nagodbe i prepucavanja DPS-a i SDP-a oko toga čija će pozicija biti snažnija u rukovođenju policijom

Poslanik SNP-a Velizar Kaluđerović rekao je da će ta partija analizirati da li će opet osporiti ponovni izbor Vuksanovića za v.d. direktora policije, napominjući da su spornim načinom izbora Vuksanovića dvije ključne stvari nezakonito izbjegnute - raspisivanje konkursa i procedura imenovanja.

Prema njegovim riječima, očigledno i dalje traju partijsko- političke nagodbe i prepucavanja DPS-a i SDP-a oko toga čija će pozicija biti snažnija u rukovođenju policijom “koju doživljavaju kao moćno sredstvo partijskog jačanja”.

Bonus video: