Ćeranić: Mobingom se pokušavalo da me "prevedu" u odabrane ljekare

"Nažalost, nakon penzionisanja kolege, ostao sam jedini specijalista sportske medicine u Podgorici. Sama ova činjenica bi trebalo da podstakne zabrinutost za zdravlje naših sportista"
137 pregleda 4 komentar(a)
Sašenko Ćeranić, Foto: Ujedinjena Crna Gora
Sašenko Ćeranić, Foto: Ujedinjena Crna Gora
Ažurirano: 20.05.2018. 14:42h

Stanje sporta u Podgorici je alarmantno sa medicinske strane gledišta, saopštio je danas Sašenko Ćeranić, kandidat za odbornika Ujedinjene Crne Gore i predsjednik Udruženja sportskih ljekara Crne Gore.

"Kao jedan od najboljih pokazatelja koliko država neodgovorno postupa prema zdravlju sportista jeste i moj lični primjer – mobingom se pokušavalo da me "prevedu" u odabrane ljekare i ovakav besmisao se pravdao sličnošću specijalizacije sa medicinom rada, pa je nemedicinski kadar u zdravstvu odlučio da nam medicina sporta ne treba", istakao je Ćeranić.

On je dodao da je Podgorici neophodno da ima dva do četiri specijalista sportske medicine.

"Nažalost, nakon penzionisanja kolege, ostao sam jedini specijalista sportske medicine u Podgorici. Sama ova činjenica bi trebalo da podstakne zabrinutost za zdravlje naših sportista. Međutim.Ujedinjena Crna Gora ozbiljno pristupa razvoju sporta i zdravlju omladine. Neophodno je formirati edukativne centre u osnovnim školama i napraviti sportsko savjetovalište za djecu. Neophodno je i edukovati sportski kadar, vršiti kontrolu zdravstvenog stanja djece u školama. Dijagnostičko-rehabilitacioni centar izgraditi na nivou Crne Gore iz koga bi se koordinirala edukacija, rehabilitacija i edukacija sportskih zdravstvenih radnika", kazao je Ćeranić.

Po njegovim riječima, odgovorna gradska vlast, pored hitne izgradnje i renoviranja sportskih igrališta, mora da oformi opštinski specijalistički edukativno-dijagnostički centar.

"Centar bi bio polazna tačka svima koji ulaze u svijet sporta. Rad centra bi bio u pravcu dijagnostičkih procedura, izdavačkoj djelatnosti u sportu, naučno-istraživačkom radu, seminarima, i dr. Važno je pomenuti da naša ni jedna reprezentacija u državi nema psihoterapeuta i hipnoterapeuta, da se radi u neuslovnim objektima u ambulantama i da je oprema zastarjela. Ujedinjena Crna Gora je obećala Podgorici da se neće baviti nerealnim obećanjima, pa smo ozbiljno pristupili i ovom problemu. Grad će obezbijediti poslovni prostor i osnovna finansijska sredstva za otvaranje Centra. Ostatak opreme obezbijedićemo kroz EU fondove, ali i u saradnji sa sportskim klubovima, budući da se radi o zdravlju njihovih sportista", poručio je Ćeranić.

Bonus video: