I KBC plaća članarinu DPS-u

Dok je 2010. uplaćeno 654.000 eura “donacija”, DPS je, nakon što se ispostavilo da je bilo nepostojećih uplata što je ukazivalo na pranje para, sada prijavila samo 68.000 eura
82 pregleda 0 komentar(a)
DPS, Glavni odbor, Foto: Arhiva "Vijesti"
DPS, Glavni odbor, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.04.2012. 07:02h

Demokratska partija socijalista (DPS) objavila je finansijski izvještaj o poslovanju prema kojem je stranačku članarinu plaćao i Kliničko-bolnički centar Podgorica (KBC).

Prema izvještaju, koji je objavljen na sajtu Državne izborne komisije (DIK), KBC je na račun stranke uplatio 284 eura. Direktor KBC-a Milan Mijović sinoć nije želio da komentariše izvještaj, upućujući novinara da mu pošalje mejl sa pitanjima.

Mijović do zaključenja broja nije odgovorio na pitanje „Vijesti“ da li je novac uplaćen na račun DPS-a i kako je moguće da državna institucija donira stranku.

Mijović je na čelo KBC-a došao prošlog septembra, na toj funkciji naslijedio je Oliveru Miljanović. Aktuelna direktorica Centra za medicinsku genetiku i imunologiju Kliničkog centra prošlog maja je na stranačkom kongresu izabrana za članicu Glavnog odbora DPS-a.

Sve manje donatora

U izvještaju DPS-a navodi se da je stranka od članarina dobila oko 100.000 eura, a na spisku onih koji su plaćali stranačke članarine nalazi se većina direktora državnih i lokalnih ustanova, članovi Vlade i njihovi savjetnici.

Prema stranačkom statutu članarinu, u zavisnosti od visine plate, moraju platiti svi stranački funkcioneri ili članovi nekog upravnog odbora. Ona iznosi tri do 10 odsto godišnjih primanja.

Na spisku su, između ostalih, i šef Sektora za vanredne situacije Zoran Begović, koji je uplatio 145, i direktor Uprave za sprečavanje pranja novca Predrag Mitrović čija je članarina 157 eura. Ipak rekord po visini članarine drži poslanik Fahrudin Hadrović koji je na račun stranke uplatio 848 eura.

Za razliku od 2010. godine, kada je na stranački račun uplaćeno 654.000 eura “donacija”, DPS je, nakon što se ispostavilo da je bilo nepostojećih uplata što je ukazivalo na pranje para, sada prijavila samo 68.000 eura iz Rožaja, Nikšića, Berana i Bijelog Polja.

Prema izvještaju, novac je na račun stranke uplaćivan u nekoliko navrata. Zanimljivo, mnoge uplate su bile istim danima tokom januara. Za razliku od prošlogodišnjeg izvještaja u kome su “donacije” uplaćivali i visoki stranački funkcioneri, u ovogodišnjem se nalaze samo imena aktivista.

Pismena “priznanja”

Dnevnik „Dan“ objavio je ranije da su Jagoš Šćekić, Vidoje Ašanin i porodica pokojnog Faruka Osmanagića osporili autentičnost spiska, navodeći da nikad nijesu uplaćivali donacije. Oni su juče u pisanim izjavama ipak potvrdili da su donacije uplatili.

„Meni pričinjava zadovoljstvo što sam aktivista DPS-a i što sam učestvovao u stvaranju države Crne Gore i doprinosio razvoju Berana i mjesta u kojem živim - Dolac i Zagrad. Dao sam donaciju od 160 eura prošlog januara i to ću ubuduće činiti shodno svojim mogućnostima“, piše u pisanoj izjavi Šćekića, dok porodica Faruka Osmanagića tvrdi da je on uvijek donirao partiju u skladu sa svojim uvjerenjima.

Ja sam član DPS-a dok sam živ, i da sam imao dao bih mnogo više“, objasnio je Šćekić

„Ja sam član DPS-a dok sam živ, i da sam imao dao bih mnogo više“, objasnio je Šćekić podatak da se nalazi na spisku donatora.

I u partijskoj centrali, beranskom i nikšićkom odboru DPS-a tvrde da sa donacijama nema ništa sporno. Šef nikšićkog DPS-a Radivoje Nikčević kaže da opštinski odbori nemaju dokumentaciju o uplatama.

“Mi u opštinskim odborima nemamo nikakvu dokumentaciju o tome jer se sve donacije članova koje su bile u to vrijeme, a i danas ima zainteresovanih, uplaćuju na jedinstveni žiro-račun DPS-a“, kazao je Nikčević, dok je šef beranskog odbora DPS-a dr Budimir Dabetić kazao je da je uplatio 450 eura članarine.

Najjača parlamentarna partija prošle godine objavila je izvještaj o finansiranju u kojem je navedeno da je oko 2.000 građana na stranački račun uplatilo 645.000 eura donacija, ali su neki od njih to kasnije demantovali.

Meni pričinjava zadovoljstvo što sam aktivista DPS-a i što sam učestvovao u stvaranju države Crne Gore

Prema nezvaničnim informacijama, radi se o donacijama nepoznatog porijekla, koje su dijeljene na manje svote i pripisivane članovima partije.

Zbog toga je, nakon pritiska javnosti stranka formirala komisiju koju je vodio bivši poslanik Đorđe Džuverović, i koja je utvrdila da nije bilo nepravilnosti prilikom uplate donacija. Više od pola godine nakon objavljivanja spiska, Vrhovno državno tužilaštvo pokrenulo je pretkrivični postupak zbog spornih donacija, ali konkretnih rezultata nema.

Pešić darovao SNP-u poslovni prostor

Prema finanijskom izvještaju SNP-a ta opoziciona partija od prošle godine bogatija je za poslovni prostor od 296 kvadrata.

Poslovni prostor u Ulici Vaka Đurovića 5, kako se navodi, stranci je poklonio senator Državne revizorske institucije i nekadašnji funkcioner SNP-a Dragiša Pešić.

Riječ je o sjedištu SNP-a na obali Morače, koje je do prošle godine formalno bilo upisano kao Pešićevo vlasništvo. Najjača opoziciona stranka je prošle godine iz budžeta dobila 622.000 eura, a na račun joj je uplaćeno i tri hiljade eura donacija stranačkih funkcionera.

Nova srpska demokratija je prošle godine imala 436.000 eura prihoda, dok je stranka na isplatu plata i ostalih naknada potrošila 109.000.

Pokret za promjene imao je 301.000 eura prihoda, dok su prihodi Bošnjačke stranke iznosili 5.905 eura.

Bonus video: